Читај ми!

Брнабић: Радници "Фијата" изабрали улицу уместо преговора

Премијерка Ана Брнабић изјавила је да су радници "Фијата" у Крагујевцу одлучили да изађу на улицу и организују протесте уместо да наставе преговоре с Владом.

Председница Владе Ана Брнабић је радницима "Фијата" поручила да увек могу да јој се обрате за наставак разговора, али не преко медија.

"Могу увек да дођу да наставимо преговоре, прекинили су их, рекли да су завршени. Не знам шта радници чекају, ми смо ту да наставимо разговоре тамо где смо стали", рекла је Брнабићева, одговарајући на питање новинара на отварању Имплантолошког центра Стоматолошког факултета Универзитета у Београду.

Додала је да не зна зашто су радници изашли да протестују, "упркос ономе што је договорено".

"А договорено је било да разговарамо и да коначну одлуку о висини отпремнина за оне који су технолошки вишак или о алтернативама за оне који не желе да иду у иностранство, донесемо и договоримо након што процес пријављивања за иностранство буде завршен. А никако пре тога", истакла је премијерка.

Објаснила је да би, када би преговарали о отпремнинама пре тога, то било "у директној супротности ономе што имамо као интерес, а то је да 'Стелантис' задржи што више радника и да што пре крену у производњу електричног аутомобила".

"Ја сам ту, знају где сам, ту сам за њих, дан, ноћ, викенд, како год. Не видим шта траже на улици уместо у Влади", поручила је Брнабићева.

Рекла је да радници "Фијата" нису сачекали да се заврши процес пријаве за рад у иностранству.

"Желимо да радници буду задовољни, да обезбедимо те породице, али они су пре него што је завршен процес пријаве, изашли и рекли да су преговори са Владом готови. Не могу никог да натерам да разговара и преговара", навела је премијерка.

На питање новинара шта радници могу да очекују када је реч о отпремнинама, премијерка је рекла да је то ствар међусобног разговора, а не разговора преко медија.

Напомиње да су радници изашли на улицу и рекли да су преговори пропали.

"Желе да иду на улицу пре него што хоће да дођу у Владу да разговарамо. Буквално су напустили преговоре који су били у току", истакла је Брнабићева. 

Део незадовољних радника "Фијата" одржао је јуче двосатни протест, блокирајући магистрални пут Крагујевац–Краљево. Протест је уследио након што је истекао рок за пријављивање радника за рад у Словачкој.

О оптужбама Дијане Хркаловић: Верујем у државу и институције

Премијерка није желела да коментарише оптужбе које је на рачун министра одбране Небојше Стефановића изнела Дијана Хркаловић и истакла да је то посао тужилаштва.

"То је некада можда било да се у странкама одлучује ко ће бити ухапшен, осуђен и уцењиван. СНС није та странка, већ странка која је ту да гради институције Републике Србије и спроводи реформе у области владавине права, што смо показали када смо изгурали уставне амандмане за независно правосуђе и самостално тужилаштво", одговорила је Брнабићева новинарима на питање шта ће урадити поводом оптужби на рачун Стефановића.

На опаску новинара да је исто говорила и раније када су оптужбе долазиле чак из странке, Брнабићева је поновила да верује у институције, да је то говорила и раније, а каже и сад.

Верујем у државу и институције, рекла је Брнабићева на коментар новинара да је она премијерка, а Стефановић седи у Влади.

"Чим институције ураде своје, опет кажем, верујем у владавину права, чим институције ураде свој посао, ја ћу урадити свој", рекла је Брнабићева.

понедељак, 06. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара