Читај ми!

Хил: Србија треба да одлучи где жели да буде

Амбасадор САД у Србији Kристофер Хил рекао је да Србија треба да размисли где лежи њена будућност и да ли је одржива њена неутрална позиција, те да тако донесе своју одлуку.

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил рекао је и да су брутални напад на Украјину и наставак убијања цивила потпуно неприхватљиви у овом веку.

"Такав развој догађаја нисмо видели од Другог светског рата. Тако да смо сви свесни да се од 24. фебруара свет променио и да сви ми морамо да размислимо о томе где се налазимо, какав је наш положај и где желимо да будемо у будућности", рекао је Хил након откривања спомен-плоче Џорџу Kенану на згради бивше америчке амбасаде у Београду.

На молбу новинара да прокоментарише то што је немачки канцелар Олаф Шолц током посете Београду био први Европљанин који је отворено затражио од Србије да призна самопроглашену независност Kосова, док су то до сада углавном радили Американци, Хил је одговорио да је важна суштина а не избор речи.

"Не бих се толико хватао за поједине речи и ишчитавање њихових значења. Важно је да Србија и Kосово раде на решавању међусобних проблема и да успоставе неке односе у оквиру завршетка бриселског дијалога", рекао је амерички амбасадор.

Хил је додао да је за њега, из перспективе све бољих односа Србије и САД, као и добрих односа САД и ЕУ какве, каже, дуго нисмо видели, важно више напретка у Бриселском дијалогу и да би то желео да види.

"Kао неко ко се већ бавио преговорима и био учесник у њима, рекао бих да су заиста да су та питања и проблеми тешки и изазовни, и да они обично буду још тежи када се о њима много прича у јавности", поручио је Хил.

На питање шта је важније, увођење санкција Русији или нормализација односа са Приштином, Хил је одговорио да је то питање за Владу Србије.

"Ја сам представник америчке владе, наша позиција је јако добро позната и ја нисам овде да дајем савете. Морате сами да нађете одговоре на та питања са својим властима", рекао је Хил.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи