Читај ми!

Шаленберг: Кључни покретач је ЕУ и нико други

Министар спољних послова Аустрије Александер Шаленберг истакао је у Београду да је кључни покретач за стабилност и сарадњу Европска унија и нико други. Шаленберг је, на заједничкој конференцији за медије са шефом српске дипломатије Николом Селаковићем, указао да две земље имају дугогодишњу врло блиско пријатељство, да их повезује културни и људски мост. Министар Селаковић је истакао да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да је осудила активности Русије према Украјини, али да када је реч о увођењу санкција Руској Федерацији доноси одлуке самостално, на основу националног интереса и интереса грађана.

Шаленберг је рекао да је Аустрија међу прва три највећа страна инвеститора у Србији, и да и даље постоји интересовање аустријских компанија да повећају инвестиције.

Аустријски министар је нагласио да је потез Русије изазвао велики шок, који се осећа свуда, па и овде.

"Русија је својим потезима прешла и изван саме Украјине и могла би дестабилизовати друге просторе. Мислим да је од суштинског и геостратешког значаја ЕУ да сада јасно кажемо да очекујемо да овај регион Западног Балкана постане ван сваке сумње део ЕУ, да се овде спроведе европски начин живота. То је уједно заштита од дестабилизације", поручио је Шаленберг.

Говорећи о аустријском нон пејперу, рекао је да је од обећања у Солуну прошло 19 година, што је предуго.

"Наш предлог је да се према државама региона корак по корак из једне области у другу, било да је енергија, саобраћај или нешто друго, односимо као према пуноправним чланицама. Европска перспектива није једносмерна улица. Налазимо се пред коренитим потресом нашег система безбедности у Европи. Нико не може да се нада да ће бити само посматрач са стране", подвукао је Шаленберг.

Европска перпектива није једносмерна улица  

Шаленберг је казао да је Аустрија са охрабрењен видела јасан став свих земаља региона на седници УН у осуди агресије Русије и додао да тако треба да наставе.

"Србија као највећа земља у региону дели и значајну одговорност", подвукао је шеф аустријске дипломатије.

Шаленберг је рекао да су регионална сарадња и стабилност битни, да је важно да постоји регионално тржиште, и изразио је, с тим у вези захвалност Немачкој и канцелару Олафу Шолцу што ће наставити Берлински процес, јер је, каже, био инкубатор у којем су настајале идеје сарадње.

"Ако говоримо о регионалној стабилности веома важна је постепена нормализација односа Београда и Приштине. Радује ме што је председник Александар Вучић у петак изјавио да ће покушати све да дође до помака. Дијалог су иглене уши кроз које се посматра регион, и зато је важан", рекао је он.

Шаленберг је апеловао да се упркос свих потешкоћа напредује.

Указао је да долази из средње Европе која је пуна историје, и која је правила више проблема, али и нагласио да треба погледати где је сада тај део континента.

"Исти модел успеха може да функционише и овде. Кључни покретач је била ЕУ и нико други", уверен је шеф аустријске дипломатије.

На питање о Косову и Метохији, те да ли Аустрија тежи нормализцији или свеобухватном споразуму који ће водити међусобном признању, Шаленберг је рекао да нормализација није став Аустрије, већ Европске уније.

"Треба да се настави процес нормализације, дијалог Београда и Приштине. Корак по корак ка нормализацији, јер је то у интересу стабилности у региону", рекао је Шаленберг.

Србија не може против некога ко поштује њен територијални интергритет

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић истакао је да Србија поштује територијални интегритет и суверенитет Украјине и да је осудила активности Русије према Украјини, али да када је реч о увођењу санкција Руској Федерацији доноси одлуке самостално, на основу националног интереса и интереса грађана, као и да се не може очекивати да буде против некога ко поштује њен територијални интегритет.

Одговарајући на питање аустријског новинара зашто се Србија не усклади са спољном политиком ЕУ и уведе санкције Русији, казао да је наша земља била део државе која је дуги низ година била под санкцијама које, како каже, никоме ништа добро нису донеле.

Истиче да је Србија од првог дана украјинске кризе заузела јасан став и да је осудила активности Руске Федерације према Украјини и рекла да чврсто стоји при поштовању основног принципа међународног права и односа, а то је поштовање територијалног интегритета и суверенитета свих међународнио признатих држава чланица УН.

"Немојте очекивати да Србија делује против онога ко поштује њен територијални интегритет, ко је у систему УН брана нападима на тај територијални интегритет и суверенитет", истакао је шеф српске дипломатије.

Подсећа да Србија јасно показује свој став и гласањем у међународним организацијама, понашањем према украјинским избеглицама, слању хуманитарне помоћи.

Додаје да се у доношењу одлука о будућности Србије, државно руководство води националним интересима Србије и њених грађана и понавља да Србија поштује територијални интегритет Украјине, БиХ, али и сопствени.

Шеф српске дипломатије каже и да Србија има пријатељске односе са Русијом и да то не крије, али и да је јасно рекла шта мисли о активностима Руске Федерације, односно да их је осудила.

Подсећајући да грађани Србије врло добро знају шта значи бити под санкцијама, Селаковић је затражи да нико не тражи да то радимо другоме знајући колико и на кога лоше утиче.

"А да притом морамо да будемо снабдевени нафтом, да и овде људи морају да се греју зими, да фабрике морају да раде, аутомобили да се возе, а да притом нисмо у прилици да рачунамо на помоћ коју ће државе чланице добијати из Брисела, већ да морамо да се ослонимо на наше сопствене могућности и ресурсе", истакао је Селаковић.

Што се тиче европског пута, Селаковић каже да за Србију други пут или алтернатива том путу не постоји.

Шаленберг сматра да "земљотрес" који доживљавамо неће проћи тако брзо, за пар недеља или месеци, јер су ово тектонски потреси.

"Аустрија има велики степен зависности што се тиче извора енергије, развијали смо добре односе са Москвом. Али, управо земље, попут Аустрије и Србије, које нису део војног савеза, морају да знају да је дистанца врло компликована у тренутку када је угрожено међународно право и када је потребна сигурност", рекао је Шаленберг.

Додао је да поштује другачије мишљење, али и напоменуо да развој средње Европе показује пут који је пређен, да је могуће превазиђи историјске проблеме, па је уверен да се то може десити и у овом региону.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво