Читај ми!

Стејт департмент: Суверене одлуке Црне Горе, Бугарске и Северне Македоније да не дозволе прелет Лаврову

Стејт департмент је саопштио, поводом одлуке Црне Горе, Бугарске и Северне Македоније да не дозволе прелет авиона шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова на путу за Београд, да су оне као суверене државе "донеле суверене одлуке о ваздушном простору, које одражавају решеност Европе да позива Русију на одговорност" због напада на Украјину.

Портпарол Стејт департмента Нед Прајс је на конференцији за новинаре казао да Сједињене Државе позивају "Србију да се усредсреди на свој циљ – чланство у Европској унији, и да усклади своју спољну и безбедносну политку са остатком Европе", пренео је Глас Америке.

"Стално позивамо Србију да предузме кораке да напредује на европском путу, укључујући и то да диверзификује изворе енергије, смањи енергетску зависност од Руске Федерације и усклади спољну и безбедносну политику са Европском унијом. И даље желимо да буде партнер Србије и да јој помогнемо у напорима да дугорочно ојача енергетску безбедност", рекао је Прајс.

На питање Гласа Америке како ће САД и НАТО заштити Црну Гору, Северну Македонију и Бугарску, које су затвориле ваздушни простор за авион којим је Лавров требало да допутује у Србију од, како наводи амерички медиј, "руских претњи", Прајс је одговорио да су "све три чланице НАТО-а, а посвећеност члану 5 у односу на све три је обавезујућа".

Подсетио је да је у понедељак обележена пета годишњица чланства Црне Горе у НАТО-у, а  у марту друга годишњица чланства Северне Македоније.

субота, 04. мај 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво