Читај ми!

Стејт департмент упозорио на случај манастира Високи Дечани

У годишњем извештају о стању верских слобода на Косову и Метохији Стејт департмент наводи да је косовски уставни суд у септембру проследио тужилаштву информацију о томе да привремена влада у Приштини стално одбија да примени одлуку тог суда из 2016. године, којом се СПЦ признаје власништво над земљиштем око манастира Високи Дечани.

"Као одговор на владино континуирано неспровођење те одлуке и договора о радовима на путу из 2020. године у Специјалној заштитној зони манастира Високи Дечани, СПЦ је у мају прекинула званичну комуникацију са владом", навео је Стејт департмент.

У извештају се цитира и саопштење СПЦ о томе да је полиција у јуну без објашњења наредила да се аутобус са српским верницима врати у Србију, наводи Глас Америке.

Глас Америке наводи и да је у априлу паневропска федерација организација цивилног друштва за културно наслеђе Европа Ностра уврстила манастир СПЦ Високи Дечани на листу седам најугроженијих места културног наслеђа у Европи, а што су владини званичници оценили као пристрасну и нетачну квалификацију.

Извештај садржи и осврт на инцидент из јуна, када је црногорски држављанин скандирао "Убиј Албанце" на скупу чланова СПЦ на обележавању Видовдана код спомен обележја Газиместан код Приштине, а Глас Америке подсећа да је суд у Приштини осудио виновника тог инцидента на новчану, уместо на затворску казну и забранио му улазак на пет година.

У годишњем извештају Стејт департмента помињу се и примери антисемитских инцидената у Србији, као и примедбе мањих група да влада фаворизује Српску православну цркву, али се истиче рад српских власти на реституцији имовине заплењене током Холокауста и изградњи меморијалног центра на Старом Сајмишту, уз подсећање да је слобода вероисповести и једнакост свих верских група гарантована Уставом Србије.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара