Читај ми!

Селаковић Комитету министара: Захтев Приштине за чланство је покушај да се злоупотреби Савет Европе

Министар спољних послова Никола Селаковић, обраћајући се на седници Комитета министара Савета Европе, истакао је да захтев Приштине за чланство представља политички циљ, а не вредносно опредељење и покушај је да се ова организација злоупотреби. Указао је ћемо на грубо кршење нашег територијалног интегритета бити принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима.

Никола Селаковић је навео да Србија са посебном пажњом прати последице сукоба у Украјини, пре свега на цивилно становништво.

"Наставићемо да пружамо хуманитарну помоћ, као и уточиште онима који се нађу на нашој територији. Показали смо се као конструктиван партнер у многим међународним форумима, као и у оквиру Савета Европе, између осталог, пристајући да сносимо додатне контрибуције за 2022. годину", истакао је Селаковић.

Основе наше спољне политике чини, како је навео, приврженост поштовању начела међународног права, територијалног интегритета и политичке независности држава.

"Стога сматрамо веома погрешним нарушавање ових принципа у случају било које државе, али и у случају Србије. Наш однос према овим принципима је веома јасан. Иако се чини да су неке државе вођене начелом 'Quod licet Iovi non licet bovi' (Што приличи богу, не приличи волу), Србија остаје посвећена основним принципима међународног права", поручио је министар.

Указао је да су ови принципи данас важнији него икада пре и сам Комитет министара Савета Европе у својим одлукама и декларацијама често експлицитно инсистира на њима.

"Република Србија сматра да је њихова селективна примена недопустива. Разматрање захтева тзв. Косова за чланство у организацији, који је правно недопустив, довело би у питање њен кредибилитет. Нагласићу да је овакав потез Приштине за нас апсолутно неприхватљив, а на грубо кршење нашег територијалног интегритета бићемо принуђени да снажно одговоримо свим расположивим дипломатским средствима", нагласио је Селаковић.

Додао је да подржавамо сваки ангажман Савета Европе на КиМ који има за циљ унапређење стандарда у домену људских права, владавине права и демократије, а који је у складу са Резолуцијом Савета безбедности УН 1244 и статусно неутралним приступом Савета Европе.

"Нажалост, приштинске власти нису показале заинтересованост за поштовање обавеза преузетих у дијалогу у Бриселу, посебно када је у питању заштита права Срба и других неалбанских заједница, на шта се константно упозорава и у извештајима генералног секретара УН о раду Унмика", рекао је Селаковић.

"Захтев за чланство за Приштину представља политички циљ, а не вредносно опредељење и јесте покушај да се ова организација злоупотреби. То је дубоко у супротности са нормама и правилима Савета Европе, других међународних организација и међународног права. Додатно, ово је само још један јасан показатељ да Приштина нема намеру да до било каквог решења долази путем дијалога, већ се по ко зна који пут одлучила за унилатерални приступ", поручио је Селаковић.

Република Србија верује да су вредности Савета Европе основа за очување стабилности и просперитета у Европи и за њих се залаже, каже Селаковић.

"У нашем региону настављамо да доприносимо стабилности и промовисању начела и вредности Савета Европе. To je важан део нашег пута ка чланству у Европској унији, којем смо у потпуности посвећени, а на којима уједно темељимо и заштиту својих националних интереса", закључио је Селаковић.

Министар је на крају обраћања захвалио Италији на успешном председавању у овим изазовним временима за Европу и свет у целини и пожелео успех будућем председавању Ирске, уз уверавање да у обављању те важне функције може рачунати на подршку Србије.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво