Читај ми!

Вучић: Приштина подноси захтев за чланство у Савету Европе, ускоро седница Савета за националну безбедност

Председник Србије Александар Вучић рекао је у Бриселу да ће Приштина у четвртак поднети захтев за чланство у Савету Европе, додајући да ће Београд на то политички реаговати. У наредних 36 сати биће одржана седница Савета за националну безбедност, каже председник.

Александар Вучић је, обраћајући се медијима након радне вечере за лидере Западног Балкана у Бриселу, рекао да је министарка спољних послова из Приштине потврдила да ће Приштина сутра поднети захтев за чланство у Савету Европе.

Каже да је за Србију ситуација сложена и комплексна, те да је то кршење свих међународних норми и права. Више од 3.310 дана, додаје, нема разговора о Заједници српских општина.

"Предстоји веома тежак период и додатне турбуленције, Приштина жели да украјинску ситуацију, говорећи да је Србија продужена рука Русије, искористи против Србије и добије много више и да представи себе као великог борца против руског утицаја", указао је председник Србије. 

Додао је да ће у наредних 36 сати бити заказана седница Савета за националну безбедност.

"Почећемо политички да реагујемо и то је наш однос. Ако неко мисли да може да нас уцењује и да притисцима сломи Србију, неће иће тако лако како сте замислили", нагласио је председник.

Додао је да "немамо куд" и да "не можемо из своје коже".

"Доносићемо рационалне одлуке иако је тешко у данашњем свету то радити. Кад говорите разумно, обично не можете да добијете аплауз, јер је све у савременом свету постала апсолутна хистерија и ако се тако не поставите, штрчите", рекао је Вучић.

Наша земља, како каже, није велика али ћемо "успети да уведемо у мирне воде и осигурамо добру будућност за грађане Србије".

Вучић је рекао да Србија не може много тога да уради, али да ће се, каже, борити на међународној сцени за даље повлачење признања.

Према његовим речима, на коју год страну света да се погледа, очито је једно – да нема принципа.

"Постоји један принцип – да га нема и приципа се држи само Србија. Шта год питате о територијалном интегритету Србије, ако причате већ о Украјини, онда наиђете на зид, то је сад спречавање геноцида", указује председник Србије.

"Морамо се држати морала у доношењу одлука" 

Треба разумети да је, како каже, за Србију важно да се држи морала у доношењу одлука.

"Једино чега можемо да се држимо је међународно јавно право, али ако мислимо да ћемо да победимо у свему што желимо, не. До садa се показало да гола сила и кршење имају предност у односу на поштовање правила и норми међународног права", сматра председник Србије.

Оно чему можемо да се надамо је, истиче, да озбиљношћу можемо да привучемо инвеститоре и да наставимо да инсистирамо на разумевању позиције Србије.

"За нас су велике последице, ми Срби имамо мали проблем – тешко се навикавамо на промене. 1991. и 1992. још нисмо схватили промене, пад Берлинског зида, и данас нам је свеједно. Како да прехраните свет кад имате 25 одсто мање жита? Неко ће гладовати, биће нових избеглица. Суочаваћемо се са безброј проблема", истакао је председник Србије.

Рекао је и да су сви европски званичници са којима је разговарао у Бриселу поновили позив Србији да се усклади са политиком ЕУ у вези са Русијом и украјинским ратом и додао да је позиција наше земље јако тешка и сложена. 

Када је реч о разговорима са европским комесарима, Вучић је рекао да су разговори били коректни.

"Говорили смо о својој позицији Борељу и Вархељију, шта треба да учинимо. Јун ће бити занимљив у сваком смислу, очекује се велики самит Француза 23. јуна. Биће занимљиво и око одлука овде. Како да људима у Скопљу, на пример, објасните ако не буде позитивне одлуке, а другима о којима се није размишљало има", наводи председник.

Према његовим речима, за Србију је убрзање европског пута стратешки циљ. Каже да не може да говори у име ЕУ о њиховом расположењу.

"Посао Србије је да спроводи реформе, да ради на стварању независног правосуђа, даљој демократизацији, медијским слободама и многим другим стварима које мора да уради, а што се ЕУ тиче, то морате да питате њих", рекао је Вучић.

Србија, како каже, нема где да иде осим ка Европи, али чувајући своје националне интересе.

Рекао је да очекује да се изборни рокови ускоро заврше како би сви органи државе били укључени и изразио уверење да ће Србија бити на сигурном путу ако се буде вредно радило.

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво