Читај ми!

Вучић разговарао са Вархељијем и Борељом

Председник Александар Вучић је у Бриселу на одвојеним састанцима разговарао са комесаром Европске уније за проширење и суседску политику Оливером Вархељијем и са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом. Одржана вечера коју је за лидере са Западног Балкана организовао Борељ.

"Захвалан Оливеру Вархељију на искреној подршци Србији на европском путу", написао је Вучић на Инстаграму уз фотографију сусрета.

Председник Александар Вучић састао се и са шефом дипломатије ЕУ Жозепом Борељом у згради Европске службе за спољне послове, непосредно пред радну вечеру коју је Борељ организовао за лидере западнобалканске шесторке.

Борељ је пре почетка састанка рекао да је тај формат разговара постао традиција и да се већ неко време лидери Западног Балкана и високи представник окупљају два пута годишње.

Последњи пут оваква врста разговора била је у септембру, а од тада, како је рекао Борељ, контекст се у потпуности променио – тешко је било замислити да ће нови састанак бити у контексту рата у Европи.

Управо су рат у Украјини и последице економске и безбедносне по регион и ЕУ биле од централних тема.

Борељ је истакао да је Западни Балкан за Европску унију и у овој ситуацији кризе и даље главни спољнополитички приоритет.

Једна од тема свакако је и усклађивање земаља Западног Балкана са позицијом ЕУ у односу на рат и Украјини и европским одговором на то.

"Већина наших партнера са Западног Балкана су потпуно на страни Европске уније од првог дана када је реч о руској агресији. Позвао бих друге да то ураде. Вечерашња расправа представља наставак актуелног ангажмана са Западним Балканом, што остаје наш стратешки приоритет. То је наше најважније спољнополитичко питање", поручио је Борељ.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво