Читај ми!

Фридом хаус: Државе Западног Балкана у категорији влада у транзицији

Према годишњем извештају "Фридом хауса", највећи број држава Западног Балкана, међу њима и Србија, и даље се налазе у категорији хибридних режима или влада у транзицији, осим Хрватске, која је означена као полуконсолидована демократија.

У делу извештаја у ком се помиње Западни Балкан види се да су четири земље, Албанија, Хрватска, Црна Гора и Северна Македонија, у укупном резултату стагнирале, а Србија је по оцени ове вашингтонске невладине организације слабије оцењена него прошле године.

Kвалитет демократије који се према извештају "Фридом хауса" мери од 1 до 7, ове године оцењен је са 3,79, што је ниже у односу на претходну годину, када је Србија добила оцену 3,89.

Ниже оцене у односу на 2020. годину Србија је добила у три области: независност медија, борба против корупције и атмосфере у којој ради цивилно друштво, наводи се у извештају "Фридом хауса".

Према извештају "Државе у транзицији" 2022, демократија у подручју од централне Европе до централне Азије слаби током последњих 18 година, а преовлађајући тип владавине у 29 земаља обухваћених извештајем је хибридни режим у ком, како се наводи, привидно демократске институције примењују недемократске праксе.

Свега шест од 29 држава остало је у категорији консолидованих демократија, што је мање него 2004. када их је било осам, а реч је о Чешкој, Естонији, Летонији, Литванији, Словачкој и Словенији, наводи се у извештају америчке невладине организације.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво