Свет поздравља нову Владу

Европска унија, САД и Велика Британија поздрављају формирање нове српске владе, обећавајући пуну подршку европским интеграцијама. Наважнији светски медији, истовремено, наводе да су европске интеграције, очување Косова у саставу државе и јачање економије кључни елементи програма кабинета Мирка Цветковића.

Високи представник Европске Уније за спољну политику и безбедност Хавијер Солана, поздравио је формирање владе Србије, саопштено је из Брисела.

Солана је најавио да ће Европска Унија у потпуности подржавати нову владу Србије у напорима да визију европске будућности претвори у политичку реалност.

Унија од нове владе очекује да погура реформе и испуни неопходне услове за приближавање Бриселу, рекао је Солана и нагласио да Унија такође очекује да с новом владом сарађује на регионалној стабилности и развоју.

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо поздравио је формирање нове Владе Србије, и нагласио да је охрабрен чињеницом да је нова влада, као висок приритет поставила европске интеграције и процес реформи.

"Топло вам честитам на избору за премијера Србије и радујем се што ћемо заједно радити на јачању односа између Европске уније и Србије, заснованим за заједничким вредностима и циљевима", поручио је Барозо у поруци председнику Владе Србије Мирку Цветковићу.

Барозо је позвао српског премијера да искористи "недавне позитивне догађаје ради преузимања неопходних корака да се оствари пуна сарадња с Хашким трибуналом", јер ће то "омогућити брзу примену ССП и може да отвори пут ка статусу кандидата у ЕУ", нагласио је Барозо.

Шеф немачке дипломатије, Франк-Валтер Штајнмајер честитао је избор нове владе свом колеги Вуку Јеремићу и изразио наду да ће Србија успети у одлучном савладавању преосталих препрека и постављању јасних сигнала у правцу Европе.

Штајнмајер је указао на нужност пуне сарадње са Хашким трибуналом и нагласио да ће Немачка и у будућности подржавати Србију на путу реформи.

Словачка поздравља формирање нове српске владе, и истиче да је уверена да ће та влада побољшати услове живота грађана Србије и допринети јачању стабилности на западном Балкану.  

Министар спољних послова Словачке Јан Кубиш, у разговору са председницом Скупштине Србије Славицом Ђукић-Дејановић, истакао је да Словачка подржава Србију на путу ка ЕУ и да је спремна да јој у томе помогне.

Кубиш је изразио уверење да "што пре треба ратификовати Споразум о стабилизацији и придруживању са ЕУ" и поновио да Братислава не признаје независност Косова, као и да се решење статуса Косова мора тражити у оквиру међународног права и Резолуције 1244 Савета безбедности УН.

Председник и премијер Републике Српске Рајко Кузмановић и Милорад Додик честитали су новом председнику Владе Србије Мирку Цветковићу избор на ту функцију. Званичници РС очекују да ће се у складу са потписаним споразумом о специјалним паралеленим односима Републике Српске и Србије наставити успешна сарадња. 

Хрватски председник Стјепан Месић поздравио је формирање нове владе у Србији, уз констатацију да изолована Србија није потребна региону, Европи, ни грађанима Србије.

Црногорска власт и опозиција поздравили су данас формирање нове владе Србије и изразили уверење да ће она имати боље односе са суседима него претходна.

Црногорски председник Филип Вујановић рекао је да верује да ће однос између црногорске и новоформиране Владе Србије "ићи бољом и сназнијом динамиком него са претходном владом".

Вујановић је изразио уверење да ће две владе врло брзо интензивирати комуникацију у вези са обновом пруге Београд-Бар, која "није ишла жељеном динамиком", као и питања држављанства.

Председник опозиционог Покрета за промене Небојша Медојевић  оценио је да ће нова влада Србије "релаксирати многе људе у региону" и да ће отворити могућности за побољшање сада лоших односа између Црне Горе и Србије који штете и привреди и грађанима.

Председник Републике Српске Рајко Кузмановић, упутио је честитку председнику Владе Србије Мирку Цветковићу поводом избора на ту функцију.

"Уверен сам да ћете водити доследну и одговорну политику у циљу очувања националног јединства, суверенитета и територијалног интегритета, политичке стабилности и економског напретка Србије", наводи се у Кузмановићевој честитки.

Кузмановић очекује да ће, у складу са Споразумом о специјалним и паралелним односима, РС и Србија наставити успешну сарадњу и јачање свеукупних односа, у корист свих грађана и народа РС, БиХ и Србије.

Словеначки посланик у Европском парламенту и известилац за Србију Јелко Кацин честитао је новом српском премијеру Мирку Цветковићу избор и формирање нове, "европске владе Србије".  

Он каже да је "пред новоизабраним руководством много напорног рада како би Србија што више ојачала на путу у евроатлантске интеграције".

"Нова влада ће једнако наследити старе обавезе у сарадњи са судом у Хагу", а "за Европску унију (ЕУ) сарадња са хашким судом представља највећи тест нове владе, јер ће само пуна сарадња отворити врата имплементацији недавно потписаног Споразума о стабилизацији и придруживању и даљем приближавању ЕУ".

Македонска влада честитала је избор нове владе Србије. Портпарол владе Ивица Боцевски изјавио је да "македонска влада очекује да се сарадња са Београдом настави у духу добросуседских односа и да две владе поделе заједничку визију о прикључењу читавог региона у евроатланске интеграције, пре свега у Европску Унију (ЕУ) и НАТО.

Кабинет преседника Бранка Црвенковског за сада нема реакције на избор нове српске владе.

Сви македонски медији и данас и јуче извештавали су о избору владе, уз коментаре да је нова српска влада "растргнута измедју Истока и Запада", и да су њени главни циљеви Европска унија и очување Косова.

Амерички амбасадор у Београду, Камерон Мантер, честитао је грађанима Србије формирање нове владе и очекује да ће САД имати продуктивну сарадњу са новом српском владом.

И амбасадор Велике Британије у Београду, Стивен Вордсворт поздравио је проевропски оријентисану новоформирану владу.

Вордсворт истиче да заједничка жеља за стабилношћу, просперитетом и европском интеграцијом региона представљају добар основ за међусобну сарадњу и отворен приступ разликама које постоје између две земље по питању Косова.

Амбасадор Холандије у Србији Роланд ван Дартел изјавио је, поводом формирања нове српске владе, да је Србија добродошла у Европску унију, али да ће на путу ка прикључењу морати да реформише скоро све сегменте друштва, и да оствари пуну сарадњу са Хашким судом.

Светски медији анализирају нову Владу

И водећи светски медији јављају да су приоритети новог српског кабинета европска будућност земље, борба за очување суверенитета Србије над Косовом и Метохијом, јачање економије и социјалне одговорности, борба против криминала и корупције и поштовање међународног права.

"Њујорк Тајмс" нову владу означава као "производ неприродне алијансе" јер је састављена од представника Социјалстичке партије Србије, на чијем челу је некада био Слободан Милошевић, и  Демократске странке председника Бориса Тадића.

Лист наводи да су либерали на Западу и у Србији изразили забринутост због тог "политичког брака" између проевропских демократа и бивших националиста који су Балкан гурнули у децениски рат.

Западне дипломате охрабриле су "искупљење" дискредитованог СПС-а, навео је Фајненшел тајмс, наводећи да је за министра полиције сада постављен лидер социјалиста Ивица Дачић, па лист оцењује да то "изазива сумњу у погледу сарадње Србије са Хашким трибуналом у потрази за још тројицом српских оптуженика".

Руски електронски медији извештавају да је у Србији већином гласова скупштинских посланика изабрана нова влада, за коју наводе да је проевропски оријентисана и да су јој главни циљеви што скорије приступање Унији, јачање привреде и заштита територијалне целовитости земље.

Руска штампа, преноси да састав нове владе Србије указује да ће она бити усмерена на брзу интеграцију у ЕУ, могуће и НАТО, а да ће косовски проблем остати по страни и бити актуелан у мери у којој неће ометати односе Београда и Брисела.

Московски дневник "Време новости" пише да је нови премијер Мирко Цветковић односе са Русијом "ставио на друго место у односу на припрему за улазак у ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи