Формиран тим за лобирање независности Косова

Косовски Албанци формирали су посебан тим који ће наредних месеци интензивно лобирати не би ли се повећао број држава које признају независност, проглашену средином фебруара, јављају приштински медији.

Нови тим ће чинити Ветон Сурои, Бљерим Шаља, Љуан Шљаку И Мухамет Мустафа, док ће читаву акцију финансијски подржати косовски огранак Фонда за отворено друштво, Џорџа Сороша.

Циљ ове групе неће бити директно убеђивање држава да признају независност Косова, али ће кроз контакте са утицајним личностима "припремати терен за признавање независности", чиме четворочлани тим неће бити ривал влади у Приштини, већ њен партнер у лобирању за признавање независности Косова.

Формирање тима за лобирање уследило је након жестоких критика косовске јавности на рачун тамошњих институција, обзиром да су у претходна 142 дана независност Косова признале 43 од укупно 192 државе света, што је мање од половине броја потребног да би се косовска државност нашла на дневном реду септембарског заседања Генералне скупштине Уједињених нација.

Косовски тим за лобирање "ће радити на основу савета и препорука бившег међународног посредника за Косово Мартија Ахтисарија, његовог заменика Албера Роана и бившег посредника у преговарачкој тројци, амбасадора Волфганга Ишингера."

Ветон Сурои је власник медијске групације "Коха", која укључује најчитанији дневник на Косову "Коха диторе" и телевизију "Коха вижн". Бљерим Шаља је издавач листа "Зери" и координатор бившег преговарачког тима Приштине, Љуан Шљаку је директор косовског огранка Фонда за отворено друштво, а Мухамет Мустафа је ректор Универзитета "Ринвест".

Прва акције нове групе за лобирање је посета Јордану, где ће се Сурои, Шаља, Шљаку и Мустафа обрети већ крајем седмице.

Британија тражи озбиљнији ангажман Приштине 

Појачане активности косовских Албанаца поздравио је политички директор британског Форин офиса, Мајкл Лајл Грант, који је приштинске институције позвао да "појачају ангажовање у лобирању за признавање независности" и да се "поред суседних, оријентишу и на друге земље света".

"Мислим да је био добар почетак првих месеци, 43 признања су довољна упоређујући са признавањем Словеније или Хрватске у деведесетим годинама. Земље које су признале Косово чине већину земаља ЕУ, већину Савета Европе и већину земаља ОЕБС-а. Међутим, чињеница је да су оне само једна четвртина земаља света", рекао је Грант после састанка са председником Фатмиром Сејдиуом у Приштини.

Британац је, такође, рекао да је "веома значајно да се повећа број земаља које признају Косово", јер ће у противном  "бити врло тешко да Косово постане чланица најважнијих међународних организација."

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи