Читај ми!

Представник Србије при УН: Од принципа међународног права не одустајемо ни данас

Република Србија најискреније жали због свега што се догађа на истоку Европе, а Русија и Украјина су за Републику Србију пријатељске државе, док српски народ Русе и Украјинце сматра братским народима, изјавио је стални представник Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић на специјалном заседању Генералне скупштине УН.

Стални представник Србије при Уједињеним нацијама Немања Стевановић рекао је да Србија губитак живота сваког човека у Украјини доживљава као истинску трагедију.

"Република Србија је привржена поштовању начела територијалног интегритета и политичке независности држава, као једног од основних принципа међународног права садржаног у Повељи Уједињених нација и Завршном акту из Хелсинкија (1975), којим се гарантује право држава на неповредивост граница", рекао је амбасадор Стевановић.

"Као што је посвећена очувању суверености и целине своје територије, Република Србија се исто тако залаже за поштовање територијалног интегритета других суверених држава, те је, без обзира на то што није сагласна са свим формулацијама садржаним у резолуцији, гласала у прилог", рекао је Стевановић.

Истакао је да је дужан да укаже на преамбуларни параграф 13, и подсети да се први напад на суверену државу на тлу Европе након Другог светског рата догодио не тако давно, 1999. године, нападом 19 држава на тадашњу Савезну Републику Југославију, примарно на Републику Србију, када је изостала адекватна реакција ове институције на кршење Повеље УН.

"Без обзира на то што још увек осећа последице грубог кршења основних принципа међународног права од стране других, Србија од тих принципа не одустаје ни данас", нагласио је амбасадор Србије при УН.

Република Србија ће, додао је Стевановић, наставити да се залаже за престанак сукоба уз очекивање да стране уложе додатне напоре да путем дијалога дођу до постизања дипломатског решења и стварања услова за мир.

"Србија ће пружити сваку врсту хуманитарне помоћи угроженом становништву Украјине, остајући посвећена миру и доследном поштовању међународног права", поручио је амбасадор Стевановић.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво