Читај ми!

Возачи камиона из Србије заглављени у транзиту преко Украјине, понестаје им хране и новца

Возачи камиона из Србије, али и других земаља, у транзиту преко Украјине, заустављени су на граничним прелазима. То су углавном камиони који су у повратку из Руске Федерације. Возачима понестаје хране и новца.

На граничном прелазу Ђаково-Халмеу који раздваја Украјину и Румунију, већ трећи дан стоји колона шлепера, међу којима је и 40 до 50 камиона из Србије.

"Последња два дана нису пустили ниједан српски камион да изађе из Украјине. Само говоре: седите и чекајте. Све нам помало нестаје, храна, вода. Имамо овде где да купимо, али су продавнице дигле цене, тако да ово новца што имамо брзо нестаје. Не раде банкомати, не раде банке, не можемо да плаћамо картицама, тако да плаћамо само личним новцем. Нисмо у посебној причи са горивом, зато што у Украјини не дају више од 20 литара да се сипа по возилу. Ратно стање је и недозвољавају, тако да смо и са горивом прилично танки", рекао је возач камиона из Србије.

У Пословном удружењу "Међународни транспорт" од четвртка прикупљају податке о броју возила која не могу да пређу границу.

"У камиону се налази руска и белоруска роба намењена Србији и због тога се држе камиони, то је незванична информација. Имамо одступање: један камион који је кренуо ка Украјини, али је одбијен пријем и тај камион је у колони", навео је секретар Удружења "Међународни транспорт" Александар Спасић.

Кризни штаб Привредне коморе Србије у сталном је контакту са возачима у Украјини и у сарадњи са дипломатско-конзуларним представништвима покушава да пронађе решење за повратак у Србију.

"Службеници Граничног прелаза Ђаково саопштили су да возачи држављани Србије и других земаља који управљају возилима, могу да изађу из Украјине, али не и возило које превози робу намењену Русији и Белорусији. Тражимо начин да се свим возачима камиона са српским таблицама који превозе робу, омогући да напусте Украјину са робом и камионима. Уколико би само возачи без камиона напустили Украјину, штета би била огромна и значило би да би превозници и возачи у великом броју били онемогућени да возе на ова тржишта због изузетно високог ризика", наводе у ПКС.

Додају да у селу удаљеном пет километара од границе има још 30-ак камиона са руском и белоруском робом, као и да у Украјини има и камиона са српском робом који су кренули ка Русији и Беолорусији и који се враћају назад.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво