Читај ми!

Канцеларија за КиМ : Циљ акције косовске полиције провокација

Припадници косовске полиције извршили су јутрос око пет сати једнострану и противправну акцију на северу Kосова и Метохије која је у супротности са важећим споразумима, а једини циљ јој је опасна провокација и дестабилизација прилика на терену, саопштила је Канцеларија за КиМ.

Они су на 80 метара од административног прелаза Брњак довукли тешку механизацију и људство, под изговором некаквог ојачавања полицијског пункта на прелазу.

Овиме је директно прекршен споразум о Војно-техничкој сарадњи из Kуманова, потписан између Војске Југославије и KФОРА који предвиђа да се појас од једног километра од адиминистративне линије третира као зелена зона на којој је једино дозвољено присуство KФОРА, а никако других органа реда такозваног Kосова, наводи се у саопштењу Канцеларије за КиМ.

Како се наводи, једина тачка на којој је дозвољено присуство косовске полиције јесте на самом административном пункту и то је договорено кроз споразум о интегрисаном управљању прелазима, а никако није предвиђено вршљање Kосовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице у зеленом појасу.

Напомиње се да је тај принцип нарушен и пре два дана када су припадници косовске полиције покушали херметички да затворе административну линију која није у њиховој надлежности и када су приликом демонстрације силе пресекли водоводне цеви, телефонске жице, а људима онемогућили да путевима дођу до својих кућа и имања.

Такође, присуство косовске полиције из јужног дела Kосовске Митровице није дозвољено на северу покрајине без одобрења Регионалног директората полиције север, што припадници KП крше готово сваки пут приликом оваквих акција.

"Овакве једностране и неодговорне акције Приштине имају један једини циљ, а то је да се у веома осетљивом безбедносном тренутку са којим се суочава читав свет изазове нова дестабилизација прилика на терену, упадима Kуртијевих снага на север покрајине и Срби испровоцирају на неодмерену реакцију, што је сценарио који прижељкује Приштина", наводи се у саопштењу.

Додаје се да такав сценарио неће поћи за руком, јер су управо Срби ти који знају цену мира и не наседају на провокације Kуртијевих снага, коме су сукоби и освајање севера највећа опсесија.

"Зато још једном подсећамо Приштину да не изазивају и провоцирају Београд и Србе на KиМ и не угрожавају мир и безбедност кршењем споразума, јер у том случају сва одговорност је на Приштини, али и међународној заједници која је дужна да осигура мир и стабилност на Kосову и Метохији", закључено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво