Читај ми!

Вучић: Србија руски и украјински народ сматра братским народима, поштујемо норме међународног права

Председник Србије Александар Вучић рекао је, у обраћању јавности, да пред нама нису нимало лаки дани. Савет за националу безбедност донео закључак у вези са ситуацијом у Украјини који ће се наћи на седници Владе у наредних 48 сати. Србија поштује норме међународног јавног права и то је најбољи начин да заштити себе и своје интересе, али поштује и традиционална пријатељства, истакао је Вучић. Није витални значај Србије да неком уводи санкције, рекао је председник Србије.

Председник Александар Вучић је рекао да су иза нас тешки дани, као и за све грађане Европе и света. 

"За нас у Србији су посебно тешки из много разлога. Пред нама нису нимало лакши дани. Ми смо у претходним данима покушавали и успели да заузмемо јединствен став по питању кризе у Украјини, наше реакције, и свих поступака и потеза које наши државни органи треба да предузму", рекао је председник Србије.

Каже да је било безброј проблема које не можете јавно да представљате.

"Били смо суочени са бројним притисцима. Одлуку смо донели трезвено, хладне главе јер  верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције", каже председник. 

Закључак Савета за националу безбедност наћи ће се на Влади у наредних 48 сати, најавио је Вучић. 

Србија поштује норме међународног права и од тога не одустаје, каже Вучић и додаје да је то најбољи начин да заштитимо своју земљу, али исто тако добро разуме своје потребе и без обзира шта би неко желео, ако не припада државном руководству Србије, она има своје виталне, националне и државен интересе, али поштује и традиционална пријатељства, не заборавља шта се све дешавало 1999. и 2015. године.

Вучић је рекао да Србија своју политику заснива на међународном праву и да пружа пуну подршку територијaлном интегритету Украјине.

Он је додао да ће Србија, што се санкција тиче, руководити искључиво имајући у виду своје виталне интересе.

"На основу нашег искуства, није витални политички и економски интерес Србије да уводи санкције било којој држави", истакао је Вучић.

"Верујемо да поштовање норме међународног права значи додатно снажење наше позиције у одбрани наших виталних националних интереса", подвукао је Вучић.

Констатовао је да је било толико лажи, дезинформација, невероватних ствари у медијима у Србији и региону о питању ставова Србије, да се упитао зашто неко толико жели да гледа у српско двориште, као и да ли је могуће да неко можда што не може да учини ништа на другом плану жели само да напакости Србији. 

Због могуће кризе у свету, Србија је направила много посла да обезбеди све за земљу од енергената до хране, рекао је Вучић и додао да пшенице и кукуруза Србија има довољно за шест месеци, а купили смо, како каже, и 30 милиона килограма брашна.

"Чекамо потврду за додатне количине млека у праху, јер га нема у свету, покушавамо да се о томе договоримо о додатним количинама са нашим кинеским пријатељима", каже Вучић.

Вучић је рекао да нема назнака да ће бити поремећаја на тржишту, али је констатовао да није веровао да се у Србији поједе 1,2 милиона килограма пиринча на годишњем нивоу. 

Председник је рекао да имамо дизел, бензин, мазут и сирову нафту, али и млазног горива, а да бисмо, каже, сто одсто попунили наша складишта треба да уложимо још 117 милиона евра, да буде све до врха попуњено. 

Седница Савета за националну безбедност на којој се расправљало о ситуацији у Украјини одржана је три пута ове недеље.

Председник Александар Вучић се састао и са патријархом Порфиријем, пре обраћања јавности. 

У четвртак је одржана седница Владе Србије, којој је присуствовао и председник Вучић.  

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара