Читај ми!

Вучић у посети Монаку, уручен му орден Светог Шарла

На позив кнеза Алберта II, председник Србије Александар Вучић је у првој званичној посети Кнежевини Монако. Потписан оквирни споразум о сарадњи. Председнику Србије кнез Алберт Други доделио Велики крст реда Светог Шарла.

Председник Србије Александар Вучић, који борави у посети Монаку, објавио је да је срећан и поласкан што има прилику да разговара са кнезом Албертом Другим од Монака.

"Срећан сам и поласкан што, као председник Републике Србије, имам прилику да разговарам са кнезом Албертом II од Монака", навео је Вучић на Инстаграм налогу "будућностсрбијеав", уз фотографије са кнезом Албертом II од Монака.

Кнез Алберт Други од Монака данас је Вучићу уручио Велики крст реда Светог Шарла.

"Овај орден је само још један доказ поштовања према нашој Србији и то је оно што њој на понос остаје", написао је Вучић на Инстаграму.

До сада су тим орденом одликовани руски председник Владимир Путин, бивши француски председници Никола Саркози и Франсоа Оланд и бивши генерални секретар УН Бан Кимун.

Велики крст реда Светог Шарла је највише признање које се додељује у Монаку.  

Оквирни споразум о сарадњи између Кнежевине Монако и Србије потписан је у присуству председника Србије Александра Вучића и кнеза Алберта Другог од Монака.

Параф на споразум ставили су министар спољних послова Србије Никола Селаковић и Изабел Беро Амадеи, министарка за спољне послове и сарадњу Монака.

Претходни споразум, о економској сарадњи, потписан је приликом прве званичне посете кнеза Алберта Србији октобра 2020. Трговинска размена са Монаком није велика, износи око двеста милиона евра, са благом предношћу нашег извоза.

Интензивирање односа две земље интензивира и ту размену, која је последњих година утростручена. У скенирању билатералних односа пали се само једна црвена лампица – Монако је 2015. гласао за пријем Косова у Унеско.

Уочи разговора са кнезом Албертом, председник Србије указао је на утицај који има и кнез и породица Грималди у Европи и широм света.

Младо пријатељство са најмањом западном државом на азурној обали потврђено је орденом Републике Србије на ленти за заслуге у развијању и учвршћивању сарадње и пријатељских односа између Србије и Монака који је додељен кнезу Алберту Другом пре годину и по.

Последњи сусрет кнеза Алберта Другог и председника Србије био је пре три недеље на отварању Зимских олимпијских игара у Пекингу. 

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво