Читај ми!

Вучић: Нова листа иновативних лекова, размишљамо да вртићи буду бесплатни

Председник Србије Александар Вучић најавио је да ће бити објављена нова листа иновативних лекова, наводећи да ће до сада у лечење неких од најозбиљнијих обољења бити уложено чак 53 милиона евра, што је двоструко више него 2020. године, када је највише новца било уложено.

"Имам једну ексклузивну вест, посебно за људе који болују од дијабетеса, хепатитиса Ц, евентуално рака дојке или рака дебелог црева, или неког другог малигног обољења - ове године, сада идемо са новом листом иновативних лекова и то до сада са највећом сумом новца коју улажемо", рекао је Вучић у интервјуу за Телевизију Танјуг.

Вучић је изнео податак да је у ту сврху до сада највише било уложено 2020. године и то око 23 милиона евра.

Сада су та улагања 53 милиона евра, што је више него двоструко више, нагласио је Вучић.

"То је невероватна сума новца и мислим да ће бити сви који болују од тих болести бити охрабрени, јер ће добити негу као у најразвијенијим земаљама света", рекао је Вучић.

Вучић је казао да постоји чисти политички интерес неког ко не жели да види оно што се дешава, јер постоје политички актери које подржавају из личних интереса.

Он је указао да је просечна плата 2012. била 340 евра, а данас је 610 евра.

"Ако је 340 веће од 610, не могу да се сагласим да је то мали помак за само неколико година. Покажите ми такав помак у некој европској земљи, тешко ћете наћи ", рекао је Вучић.

Подсетио је да у Србији у 50 година нису изграђене или обновљене болнице и клинички центри колико је у последњих седам година и то су чињенице.

"Јесмо ли изградили три ковид болнице за три месеца, Клинички центар Ниш, готов је и Клинички центар Београд, а за неки дан отварамо и кардиоваскуларну клинику у Београду, која је најбоља у овом делу Европе. Ми смо толико новца уложили у опрему, најскупљу, све највеће светске фирме", додао је Вучић.

"За четири године плата у Србији 1.000 евра"

Александар Вучић изјавио је да ће, према плану, за четири године просечна плата у Србији бити 1.000 евра и додао да ће тада у Београду бити до 1.260 евра, пошто је у главном граду већ сада износи 780 евра.

Вучић је, на питање како коментарише тврдње опозиције да се власт мерама за помоћ младима и пензионерима додворава народу, запитао - а каква је мера била она када су се смањивале плате и пензије јер је претходна власт уништила земљу и да ли је и то било додворавање народу.

"Јавни дуг је растао попут ракете, геометријском прогресијом. Тако је на крају 2012. године био 56 одсто, а сада је испод тога. После поплава и короне", навео је Вучић.

Истакао је да је држава то успела због тешких мера и зато што је већина људи била озбиљна и одговорна и веровали су да морају да се спроведу тешке мере, јер не може рак да се лечи апсиринима.

Председник је додао да ће плате и пензије тек да расту.

"У Београду је тренутно 780 евра, у Новом Саду око 700 евра, а у Бору око 660 евра", навео је Вучић. 

Говорећи о енергентима, Вучић је истакао да су резерве гаса у Банатском двору повећане на 110 милиона кубних метара, што је за 15 до 20 дана, а да нафте има за нешто више од месец дана. 

"То су огромне резерве и повећавамо их и данас", рекао је Вучић и додао да су купљене и велике количине хране за резерве и да зато грађани не треба да праве резерве, да има довољно соли, пасуља, грашка, брашна, пшенице, кукуруза и да у Србији неће бити глади.  

"Увозићемо неквалификовану радну снагу"

Председник Вучић изјавио је да први пут пут бележи повратак лекара из Немачке, па чак и медицинских шестара, јер плате у нашој земљи расту и да нема недостатака ни другог висикостручног кадра.

Нагласио је да недостају занатлије са средњом стручном спремом и нискоквалификовани радници које сада већ почињемо да увозимо.

"У овом тренутку на Моравском коридору више од 1.000 радника су Индијци и Турци. У Београду на води раде људи из БиХ, пре свега из Федерације БиХ и из Индије и дугих земаља", рекао је Вучић.

Он је рекао да се пажљиво проучава модел решавања овог проблема који је применила Хрватска, која пропорционално броју становника има још већи број становника од Србије.

"Морамо да пронађемо начин да вратимо део возача, водоинстелатера, еклектричара, бравара, заваривача... Једва да имамо довољно машиновиђа. Мислим да их је свега 11 или 15 за возове до 200 километара на сат", рекао је председник Србије.

Додао је да постоји проблем са пилотима цивилне и војне авијације и да су зато стално отворени конкурси за те послове и додао како ће пилоти имати све веће плате.

Вучић је рекао да ће део недостајуће радне снаге да долази из земаља региона, где су плате ниже него у Србији, а незапосленост већа и да ће људима који из околних земаља буду долазили у Србију да раде, бити признаван стаж.

Додао је и да је то само део решења, а други део је у подстицању рађања, због чега је и донета мера подршке куповини станова за породице које имају децу.

"Немачка се променила, то што је рекао Шолц, не би Меркелова"

Председник Србије оценио је да се Немачка променила, указујући да је изјава канцелара Олафа Шолца о разлици између Украјине и Србије била површна и изненађујућа, те да би запад желео да заборави случај агресије на нашу земљу.

Вучић је на питање о украјинској кризи казао да је то светска криза, коју не може да коментарише.

Међутим, истиче да је размишљао и одлучио да коментарише изјаву канцелара Шолца, за којег је казао да је озбиљан политичар, што, како је додао, не може да каже за све политичаре у Немачкој.

"До јуче сам то могао да кажем за све политичаре у Немачкој, сада више не. И Немачка се променила. Он је озбиљан политичар, којег сам срео на турнеји представљања наших реформи 2016.у Хамбургу, када је бо градоначелник. Озбиљан, темељан човек, са којим сам имао тежак и добар разговор. Он је човек који је врло опрезан, озбиљан и одговоран, и зато ме његова изјава, за коју мислим да је била површна, изненадила", рекао је Вучић.

Казао је да не би неком тежом изјавом да погорша позицију Србије, јер и у Немачкој, као и у Србији има довољно људи који би радили на погоршавању тих односа.

"Шолц је рекао да су покушавали да спрече геноцид на КиМ. Никаквог геноцида на КиМ није било. Никада ниједан политичар није рекао да се тако нешто десило. Бивша канцеларка Ангела Меркел рекла би да су спречавали хуманитарну катасфрофу. То су две ствари. Тако нешто се Меркел не би десило, то су огромне разлике", истакао је Вучић.

Вучић је констатовао да да њих, како је рекао, по мало боли што председник Русије Владимир Путин користи све њихове слабостии сву слабост њихове агресије на СРЈ и понавља сличне аргументе које су они тада користили. 

"Србија сигурна и безбедна земља, одсечена глава мафији" 

Председник Александар Вучић приметио је да се грађани Србије иако сада земља има највећи економски раст, носталгично сећају живота у комунизму за време Јосипа Броза Тита, пре свега због лепих успомена, али да се тада, како каже, ипак није живело боље.  

Вучић је изјавио да је његов циљ да буде упамћен по неколико ствари - да земља настави да води политику самосталности и немешања странаца у одлучивање о министрима у српској влади, по политици мира и слободе, и по напретку економије.

Председник Вучић каже да Србија улаже огроман новац у еколошке пројекте, да су еколошки протести испред зграде Председништва демократско право, али и да су међу њима и политичари који добијају новац за организацију тих протеста.  

Вучић је поручио да је Србија веома сигурна и безбедна земља и да грађани не треба ничега да се плаше, пошто је хапшењем Беливукове групе одсечена глава мафији. 

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво