Читај ми!

Ребаланс буџета Града Београда, како ће бити потрошен додатни новац

Скупшина града усвојила је данас ребаланс и повећала буџет Београда за скоро шест милијарди. Износиће 166 милијарди динара. Од овог повећања, једна милијарда намењена је општинама.

Град Београд ће уложити 150 милиона више у прање и чишћење улица, а додатна 222 милиона намењена су куповини камиона за одношење смећа. Чак пола милијарде динара биће уложено у замену јавне расвете у приградским општинама.

За линијски парк додата су 242 милиона, док ће за озелењавање школских дворишта бити уложено 235 милиона.

Више од милијарду намењено је превозницима због повећања цене горива, 200 милиона динара биће утрошено за куповину таблета и лаптопова за школарце.

Град ће субвенционисати и четири уџбеника за ученике првог и другог разреда основне школе.

Одборници су усвојили и измене Плана генералне регулације, којима се одустаје од изградње на зеленој површини изнад Прокопа.

Заштићени су блокови на Новом Београду и забрањена градња на зеленим површинама у оквиру њих. Ада Хуја и Велико ратно острво проглашени су парковима.

Критике из дела опозиције 

На конференцији која је одржана испред зграде у Краља Милана пре почетка седнице, представници дела опозиције критиковали су као најштетније оне пројекте које власт представља као своје највеће успехе.

Председница одборничке групе Народне странке Марина Липовац каже да нема ребаланса буџета, као ни обрачуна за 2021. годину.

"Нема вишка пара у народној каси, како је то речено неким људима, али оно што има су нова задужења. Данас ће се Београд задужити за нове четири милијарде и сто тридесет милиона динара", истиче Липовац.

Председница Градског одбора ССП-а Мила Поповић сматра да је власт требала да настави са пројектом из 2012. године.

"Уместо да је власт наставила са пројектом из 2012. године, да је било слуха ове власти, ми бисмо се данас возили првом линијом метроа", каже Поповићева.

За део опозиције Београд је био и остао круг двојке који поново желе да опустоше, изјавио је Александар Мирковић, председник одборничке групе СНС-а одговарајући на оптужбе опозиције.

Весић: Пет милијарди није ново задуживање већ рефинансирање

Око пет милијарди динара кредита није ново задуживање већ рефинансирање старог кредита, рекао је Горан Весић.

"То је кредит којим треба да рефинансирамо њихове кредите са каматама од 10 одсто. Иначе, у буџету је предвиђено да се врати скоро 43 милиона евра старих кредита, односно преко пет милијарди динара. Тако чак и ако бисмо узели тај кредит, опет бисмо имали мање задужења него што је било почетком ове године. Задужење је на крају прошле године било 281 милион евра", навео је Весић.

Одборници су на седници усвојили ребалансе пословања јавних предузећа, измене одлука о линијском превозу и именован је одређени број директора јавних предузећа и установа.

Такође је усвојена и одлука о томе да град преузме Културно-уметничко друштво "Лола" и протокол на основу којег ће град Београд финансирати изградњу депоа на Хиландару за смештај културног блага и реконструкцију ризнице.

Усвојена је и стратегија којом ће се 70.000 Рома више укључити у друштво.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се