Читај ми!

Брнабић: Макрон посвећен унапређењу односа Србије и Француске

Премијерка Ана Брнабић разговарала је у Паризу са француским колегом Жаном Кастексом о важним европским питањима, билатералним односима, економској и војно-техничкој сарадњи, а основна порука је да је председник Француске Емануел Макрон лично посвећен унапређењу односа.

"Основна порука је да је председник Макрон лично посвећен томе да даље ради на унапређењу и политичких и економских односа између Француске и Србије и да лићно прати многобројне француске инвестиције које данас имамо у Србији", рекла је премијерка након састанка са премијером Француске.

Брнабиева је нагласила да Макрон држи сталан контакт са председником Александром Вучићем и да из односа поштовања између два председника настају резултати.

"Само у поседњих пет година наша размена повећана је за 36,4 одсто. У последње четири године наша робна размена превазилази једну милијарду евра, а 2021. године размена је била близу 1,4 милијарди евра. Потенцијали су најмање још десет пута толико", рекла је премијерка.

Брнабићева је указала да постоји огроман интерес француских инвестора за Србију.

"Имамо назнаке јако добрих вести које можемо да очекујемо у наредним недељама и наредним месецима, од тога да Мишлен група планира додатно проширење инвестиција, колико тачно и на који начин, верујем да ћемо чути у наредним недељама, до тога да једна француска компанија као што је Ежис планира да отвори свој инжењерски центар за читав регион у Београду", рекла је Брнабиева новинарима у Паризу.

Међу добрим вестима је и да Француска агенција за развој, која је отворена после посете председника Француске Емануела Макрона Београду, у јуну 2019. године, планира за дупло увећање свог буџета за пројекте у региону.

Како је истакла, највећи део тих пројеката се реализује у Србији.

"То су неке ствари које заиста у потпуности мењају и политички и економски однос са Француском", рекла је премијерка и оценила да ће у односима две земље у будућности бити још много тога доброг.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво