Читај ми!

Душан Никезић из ССП-а и Горан Весић из СНС-а о људима који ће бити на изборним листама

Душан Никезић из Странке слободе и правде и Горан Весић испред Српске напредне странке рекли су да су поносни на људе који ће бити на њиховим листама за парламентарне изборе. Никезић је изјавио да треба прекинути са распродајом националног богатства и да акценат треба ставити на економски патриотизам и српског радника. Весић је истакао да не прави разлику између домаћих и страних инвеститора, и да је сваки важан.

Горан Весић испред СНС-а и Душан Никезић из ССП-а говорили су у Јутарњем програму о кандидатима на листама за парламентарне изборе и програмима које нуде бирачима.

Никезић је истакао да је поносан на то што је потпредседница Странке слободе и правде Мариника Тепић носилац листе Уједињене Србије, због, како је рекао, бескомпромисне борбе против криминала и корупције.

На листи ће бити, додао је, и Марија Лукић, новинар Милан Јовановић, чија је кућа спаљена, затим Владета Јанковић, професор Владимир Обрадовић, стручњак за социјалну политику Гордана Матковић и многе друге угледне личности.

Весић је рекао да се очекује да Председништво и Главни одбор Српске напредне странке потврде листу, а да ће, када је у питању кандидат за председника, о томе говорити када буду расписани председнички избори.

"Посебно смо поносни на то што ће на нашој листи бити Стојан Раденовић, математичар са више од 11.500 цитата. То је човек који заиста држи Универзитет у Београду на Шангајској листи", навео је Весић.

Додао је да ће на листи бити и Јелена Беговић, директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство, затим Владимир Ракоњац, који је направио један од 40 најбољих стартапова у Европи, првакиња београдске опере Сања Керкез, џудиста Немања Мајдов, директорка Института за онкологију и познати лекар Даница Грујичић, оснивач компаније "Strawberry" Милан Боснић.

О страним инвеститорима

Никезић је рекао да су спремили програм за победу, и да ће уложити у српску привреду, уместо да се повлађује страним инвеститорима.

Према његовим речима, ове године је предвиђено 200 милиона евра за "шачицу" страних инвеститора. "Уместо тога, ми ћемо за 2.000 домаћих предузећа обезбедити по 100.000 евра. На тај начин ће се запослити српски радници, на тај начин ће се користити српске сировине, српски репроматеријал и на тај начин ће зарада која се оствари остати у Србији, бити инвестирана капиларно у нови инвестициони циклус и развој", истакао је Никезић.

Потврдио је да планирају да акценат ставе на економски патриотизам и српског радника.

"Важно је да се прекине са распродајем националног богатства и да се врати у државно власништво све оно што је отуђено у претходном периоду. То се односи и на пољопривредно и на грађевинско земљиште, на воде, на рудна богатства и остало", рекао је Никезић.

Весић је одговорио да не прави разлику између домаћих и страних инвеститора, и да је сваки инвеститор важан.

"Мени је занимљиво да постоји неко ко дели инвестиције на домаће и стране. Свака фирма која ради у Србији је домаћа фирма. Ко ради у Србији и отвара радна места је домаћа фирма", истакао је Весић.

Свако ко поручује страним инвеститорима, како је навео, да ће их отерати из Србије, треба да каже запосленим људима где ће да раде.

"Преговарамо сад са 92 инвеститора, укупна вредност тих инвестиција је 7,3 милијарде евра. Ту је планирано око 35.000 радних места. Данас сам разговарао са немачком компанијом која треба да дође у Сурчин и запосли 2.000 људи", истакао је Весић.

Никезић је напоменуо да никада није рекао ће отерати стране инвеститора.

"Ако желимо да дођу страни инвеститори, они могу да дођу увек и увек су сви добродошли. Нико ниједног инвеститора неће отерати, али је недопустиво да и један инвеститор, који добија субвенције од државе, даје плату мању од 450 евра", сматра Никезић.

Оценио је да су финансије државе далеко од стабилних. "Све што се ради, ради се искључиво из задужења. Дефицит у претходне две године, дакле рупа у буџету, био је 6,3 милијарде евра, а задужење у претходне две године 6,1 милион евра", наводи Никезић.

Весић је истакао да се у Србији граде у ауто-путеви и отварају радна места.

"Србија се развија. Просечне плате расту, у Србији има све више инвестиција", закључио је Весић.

четвртак, 18. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво