Читај ми!

УНДП и ЕУ обуставили обнову куће Џафера Деве у Косовској Митровици

Из Мисија програма Уједињених нација за развој (УНДП) и Европске уније у Приштини саопштили су да обустављају рад на обнови куће Џафера Деве у јужном делу  Косовске Митровице, за којег је утврђено да је током Другог светског рата био нацистички колаборациониста, одговоран за смрт Јевреја, Срба и припадника других неалбанских заједница на КиМ.

У заједничкој објави преко Фејсбука, УНДП и ЕУ у Приштини навели су да су пажљиво слушали забринуте реакције после најаве рестаурације места културног наслеђа у Митровици повезаног са претходним власником Џафером Девом, о чијој се прошлости као сарадника нациста много коментарисало последњих неколико дана.

Објашњавају да је намера пројекта увек била да окупи заједнице и допринесе друштвеној кохезији коришћењем културног наслеђа као инструмента за дијалог међу заједницама и враћањем културног наслеђа на коришћење заједници.

УНДП и Европска унија изражавају снажно жаљење због било каквих ненамерних увреда при најави почетка радова, а изостављају историјску позадину Џафера Деве.

УНДП и Европска унија оштро осуђују антисемитизам и ксенофобију и њене бројне  манифестације, укључујући растућу нетолеранцију и нетрпељивост према етничким мањинама и рањивим заједницама.

Посвећени смо заштити угрожених, промовисању основних људских права и очувању слободе, достојанства и борби против дезинформација.

"УНДП је заједно са ЕУ обуставио рад на локацији. У контакту смо са свим укљученим странама и поново процењујемо нашу улогу и допринос, укључујући могућност да се тренутна контроверза искористи као правовремена прилика да се отворено позабавимо прошлошћу кроз отворене дискусије и консултације свих релевантних заједница", наводи се у саопштењу.

Додаје се да су пројектима културног наслеђа које УНДП спроводи од 2016. године у партнерству са ЕУ, Министарством културе, омладине и спорта, општинама и верским заједницама завршени радови на реновирању и рехабилитацији више од 35 културних и верских објеката, који припадају различитим верским и етничким групама које живе на Косову. 

Пројекти су се такође односили на ревитализацију нематеријалног културног наслеђа у виду уметности, музике и занатских вештина, и спровели су бројне курсеве обуке и рестаурационе кампове посебно фокусиране на жене и младе из различитих заједница. 

Све интервенције доприносе јачању поверења и друштвене кохезије, као и повећању поштовања заједничког културног наслеђа различитих заједница и религија широм Косова. 

Српска стручна и цивилна јавност на Косову и Метохији и шире, те поједини представници међународне заједнице указали су да се обновом куће Џафера Деве рехабилитује његова личност и улога коју је имао током Другог светског рата.

Истакли су да је Дева, осим што је био нацистички колаборациониста, активно учествовао у оснивању СС дивизије "Скендербег" и био сарадник немачке тајне службе.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво