Читај ми!

Селаковић са Сијартом: Изванредне везе Србије и Мађарске

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић састао се у Београду са министром иностраних послова и спољне трговине Мађарске Петером Сијартом и нагласио да Србија и Мађарска проживљавају најлепше и најсветлије странице у историји билатералних односа што је, како је истакао, озваничено закључивањем споразума о стратешкој сарадњи који су прошле године потписали председници влада Виктор Орбан и Ана Брнабић.

Селаковић је констатовао да се из тога може видети како лични однос двојице лидера ствара изванредне везе два народа и две државе, наводи се у саопштењу Министарства спољних послова.

"Садржајност и учесталост нашег дијалога сведочи о добрим односима Србије и Мађарске, али то је само праћење оног пута који су утрли председник Србије Алексадар Вучић и мађарски премијер Виктор Орбан", нагласио је Никола Селаковић.

Истакао је да је са мађарским министром разговарао о укупној сарадњи две земље - економској сарадњи, али и сарадњи у областима инфраструктуре и енергетике.

Када је реч о економској сарадњи, шеф српске дипломатије подсетио је да је трговинска размена у 2021. години достигла максимум, односно да је пређена граница од две милијарде евра, што сврстава Мађарску на врх листе наших партнера из ЕУ, уз Немачку и Италију.

"Веома је важна сарадња на инфреструктурним пројектима, изградња брзе пруге између наше две престонице, као и енергетско повезивање кроз изградњу Балканског тока", казао је Селаковић напоменувши да је с министром Сијартом разговарао и о статусу припадника националних мањина, али и сарадњи у пограничном појасу.

Дипломатско присуство Србије на Малти у ДКП Мађарске

Такође, министар Селаковић је поручио да сарадња два министарства спољних послова иде узлазном путањом, издвојивши значај потписивања Споразума о колокацији.

"Од пре неколико недеља у Валети на Малти, Србија први пут има своје стално дипломатско присуство у ДКП Мађарске. Знајући колико је бројна наша заједница на Малти, ово омогућава управо тим људима много квалитетније, брже и боље завршавање свих потреба које имају", казао је шеф српске дипломатије.

Селаковић је посебно захвалио министру Сијарту на његовом личном залагању у промовисању потребе да Србија што скорије постане чланица ЕУ.

Сијарто: Стратешко партнерство Србије и Мађарске обострано корисно

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто истакао је да је стратешко партнерство Србије и Мађарске обострано корисно.

Сијарто је издвојио неколико најзначајнијих резултата унапређене српско-мађарске сарадње, на пољу економије, енергетике, сарадње у борби против илегалних миграција и рада са мањинским националним заједницама.

Када је реч о енергетици, Сијарто је констатовао да би Србија и Мађарска, да нису сарађивале на овом пољу, данас биле жртве енергетске кризе која потреса западни део Европе.

"Да смо подлегли претњама санкцијама, да нисмо заступали сопствене националне интересе и да нисмо изградили гасовод, данас бисмо имали озбиљне проблеме", рекао је Сијарто.

Он је изразио и задовољство због успешне сарадње у спречавању илегалних миграција, која се одвија на обострану корист.

Сијарто је нагласио да од свих Мађара који живе ван матице, најкоректнији однос државе постоји према Мађарима у Војводини, и да су мањинске заједнице оно што повезује и унапређује обе земље.

На предстојећим изборима, који се 3. априла одржавају и у Србији и у Мађарској, одлучује се, како је поручио, о будућности две земље, али и о будућности Мађара у Србији и Срба у Мађарској.

"Желим много успеха вашем председнику и влади на будућим изборима, и надајмо се да ће на обе стране границе резултат да буде такав да оба народа још дуго уживају корист од ове наше сарадње", закључио је Сијарто.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво