Читај ми!

Објављено писмо конгресмена САД о подршци Србији

Шеснаест америчких конгресмена упутило је писмо председнику САД Џозефу Бајдену и којем се позива на унапређење односа САД и Србије.

"Пријатељи Србије у Конгресу САД подигли су свој глас у корист Србије и јачања односа између наше две земље. Угледни и утицајни представници народа САД из обе партије подржали су Србију и затражили даље унапређење сарадње и партнерства са нашом земљом започетог пре 140 година", написао је на свом Твитер налогу амбасадор Србије у САД Марко Ђурић уз фотографију документа.

Писмо је потписало 16 конгресмена.

Ђурић је захвалио потписницима писма и навео да ће Амбасада Србије у САД наставити са додатним еланом свакодневни рад са представницима Конгреса и Владе САД.

У обимном писму конгресмена у којем се истичу историјски догађаји који повезују Србију и САД, истиче се да је повод за слање писма 140. годишњица успостављања дипломатских односа две земље.

Амерички конгресмени, између осталог, наглашавају да је током операције Халијард, хиљаде Срба ризиковало своје животе да спасе преко 500 америчких пилота који су оборени изнад Србије, као и да је Србија 2020. године свечано отворила споменик у знак сећања на ову операцију.

Каже се и да је упркос томе што је била комунистичка земља (у оквиру СФРЈ) и ван НАТО-а и ЕУ, Србија сарађивала са САД кроз кључне начине како би, наводе, ''спречила совјетску доминацију у Европи'' и унапредила заједничке интересе две земље, а да је данас незаобилазан партнер Вашингтона и на регионалном и на глобалном нивоу.

Указује се на то да иако Србија остаје изван НАТО, САД и Србија имају снажне обдбрамбене и безбедносне везе, а Београд, како наводе конгресмени, највише својих заједничких војних вежби са САД и другим чланицама НАТО.

Оцењује се да су америчке компаније допринеле економском успеху Србије са преко четири милијарде долара инвестиција и запошљавањем више од 20.000 радника, а међу тим фирмама истичу се "Ен-Си-Ар", "Бол Пекиџинг", "Кока-кола", "Мајкрософт", "Оракл", ФИС, ИБМ и многе друге.

У писму се додаје и да су САД и Србија 2018. године потписале Меморандум о разумевању о сарадњи у инфраструктурним пројектима и компанија "Бехтел" сада гради Моравски коридор, први ауто-пут спреман за увођење 5Г технологије у Србији, што је пројекат вредан милијарду долара.

Писмо су међу 16 конгресмена потписали и копредседавајући Српског кокуса у Представничком дому Конгреса САД, Клаудија Тини и Емануел Кливер. 

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво