Читај ми!

Лајчак и Ескобар: На странама је да изаберу модел за нормализовање односа

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак и амерички изасланик за Западни Балкан Габријел Ескобар изјавили су да је на Приштини и Београду који ће модел да изаберу у нормализацији међусобних односа, а у склопу њих и облик Заједнице српских општина.

"Надамо се да ће као резултат проистећи резолуција која ће бити прихватљива и за Србију и за Косово и уверен сам да ћемо уз начин на који све ово тече и уз посвећеност наших европских партнера са подршком САД доћи до решења. САД подржавају територијални интегритет и суверенитет Косова, а у дијалогу треба тражити решење о нормализацији односа", рекао је Ескобар на заједничкој конференцији у Приштини.

Лајчак је навео да се нада продуктивнијем дијалогу током ове године, рекавши да Београд и Приштина разговарају о уређивању међусобних односа, а не о статусу.

Пренео је да је формирање СЗО стално питање, поновивши да је Приштина равноправан партнер у дијалогу и да не може да јој се наметне решење.

"Немојте да се плашите нечега што не постоји", поручио је Лајчак на конференцији којој је присуствовао ограничен број представника медија, а могла је да се прати и преко Зум апликације.

"ЗСО не треба да подрива суверенитет Косова"

И Лајчак и Ескобар су навели да сви договори постигнути у Бриселу треба да буду спроведени.

"ЗСО не треба да подрива суверенитет и интегритет Косова. Ми не бирамо, али можемо да помогнемо у избору модела", рекао је Ескобар.

Лајчак каже да је за протеклих 11 година добар део обавеза испуњен, али и даље постоји листа која није спроведена, што важи и за једну и за другу страну.

"Постоји универзални принцип да све што је договорено мора да буде имплементирано и то је оно што говоримо обема странама. За протеклих 11 година добар део обавеза је испуњен, али и даље постоји листа оних које нису спроведене и то важи и за једну и за другу страну. Заједница је једна од њих", рекао је Лајчак.

Упитао је зашто се не би променио наратив.

"Зашто све време говоримо шта не желимо, и зашто не говоримо шта желимо и како то може да функционише. Ако хоћемо да укинемо паралелне структуре, да имамо транспарентне економске токове, да на северу имамо јасна правила. То све генерално може да се заврши у оквиру косовског правног система. Стога је мој савет да престанете да се плашите нечега што још не постоји и нико неће упирати прстом у вас", казао је Лајчак.

"Људи имају право да гласају"

Током тродневних разговора са представницима власти у Приштини иницијално су поменули и организовање избора које расписује Београд на Косову и Метохији, за које је Лајчак рекао да је на двема странама да се договоре. Очекује решење пре избора у Србији најављених за почетак априла.

"Људи имају право да гласају", заједнички је став Лајчака и Ескобара.

Истакли су да су у Приштини имали продуктивне разговоре и да су јасно рекли да "у дијалогу поштују уставни поредак и интегритет Косова".

У Приштини се се састали са Вјосом Османи, Аљбином Куртијем, представницима опозиционих странака, затим Српске листе и званичницима међународних мисија.

Председник Србије Александар Вучић састаће се вечерас у Београду са замеником помоћника америчког државног секретара Габријелом Ескобаром и са специјалним представником Европске уније за дијалог Београда и Приштине и друга регионална питања Западног Балкана Мирославом Лајчаком.

Предвиђено је да се Александар Вучић најпре састане са Габријелом Ескобаром у 18 часова у Вили Мир, док ће у 19 часова примити Мирослава Лајчака, саопштила је прес-служба председника Републике.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво