Читај ми!

Вјоса Османи против Заједнице српских општина са извршним овлашћењима

Председница привремених приштинских институција Вјоса Османи изјавила је да су централне институције "одлучне да не дозволе" да се формирањем Заједнице српских општина "Косово учини нефункционалним".

Вјоса Османи је изјавила да за ЗСО нису потребна извршна овлашћења, апострофирајући став америчких званичника и изасланика Габријела Ескобара.

"Чули сте да су амбасадор САД и господин Ескобар то јасно рекли у свом последњем интервјуу. Његов захтев је да се не имплементирају модели који би север Косова трансформисали у нову Републику Српску, тако да нису потребна никаква извршна овлашћења", рекла је Османијева, пренели су приштински медији.

Ескобар је приштинским медијима пре данашњег доласка на КиМ рекао да САД нису тражиле давање овлашћења приликом формирања ЗСО.

"Очекујемо да и Косово и Србија поштују раније обавезе. Влада Косова се обавезала да ће имати Асоцијацију општина са српском већином (ЗСО). САД не диктирају и неће диктирати шта ЗСО треба да ради или које треба да буду његове надлежности; ово је суверена одлука коју Влада Косова мора да донесе. Постоји много модела који функционишу, укључујући више модела који би омогућили бољу локалну координацију без другог нивоа власти или извршне власти. Позивамо владу Косова да пажљиво размотри ове моделе", рекао је Ескобар.

Ескобар и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лајчак данас после подне долазе у Приштину, где ће тражити нови замах у разговорима са Београдом.

понедељак, 06. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара