Читај ми!

Брнабићева са представницима Удружења "Не дамо Јадар"

Премијерка Србије Ана Брнабић састала се са представницима организације "Не дамо Јадар" из Горњих Недељица. Премијерка је са представницима те еколошке организације разговарала у Влади Србије.

Адвокат Душан Филиповић, пуномоћник удружења "Пакт – Не дамо Јадар", изјавио је да је представнике тог удружења премијерка Ана Брнабић више пута уверавала да је за њу пројекат "Јадар" у овом тренутку готов.

На конференцији за новинаре, одржаној након разговора представника тог удружења са премијерком, рекао је да су разговарали и о предлогу закона којом се предвиђа трајна забрана експлоатације литијума и бора.

Предвиђено је да се тај закон не односи за већ издате експлоатационе дозволе, па не би биле угрожене компаније које имају право за експлоатацију бора, али да се постојеће експлоатационе дозволе не могу односити на друга експлоатациона поља.

Филиповић је навео и да је Брнабићева рекла да би усвајање тог закона требало да буде питање за радну групу која ће бити оформљена, али је подсетила да ће због избора Скупштина бити распуштена 15. фебруара.

Упитан како оцењује то што део јавности укидање Просторног плана "Јадар" види као "предизборну превару", Филиповић је рекао да о томе може да се изјасни само Уставни суд.

"Да би се Уставни суд изјаснио да ли је законита уредба Владе којом престаје да важи Уредба о просторном плану подручја посебне намене за прераду минерала јадарит и Просторни план 'Јадар', неко мора да покрене иницијативу за оцену уставности пред Уставним судом", објаснио је Филиповић.

Нагласио је да у овом тренутку таква иницијатива не постоји и да је самим тим све оно што се помиње у јавности о уредби за њега "паушално".

Брнабићева је раније данас, уочи састанка, поновила да су укидањем Уредбе о просторном плану за пројекат "Јадар" укинути сви акти у вези са "Рио Тинтом" чиме је стављена тачка и на изградњу рудника.

недеља, 05. мај 2024.
15° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се