Читај ми!

Орлић из СНС-а и Сандић из СДС-а о изменама изборних закона

Овог четвртка тема међустраначког дијалога на РТС-у су измене изборних закона које је усвојила Влада. О томе су у Јутарњем програму дебатовали представник Српске напредне странке Владимир Орлић и Срђан Сандић из Социјалдемократске странке.

Срђан Сандић каже да је као представник опозиционе странке незадовољним променама.

"Сматрам да су оне козметичке, али не и суштинске и представљају наставак лоше традиције уведене 2020. да се неколико месеци пред изборе мења изборни закон. Све што смо европарламентарцима ставили као замерке, сматрамо да се не решавају основни проблеми изборног процеса, замерали смо функционерску кампању, контролу медија", каже Сандић.

Према његовим речима, питања решавања изборног процеса се не решава проблем непојављивања функсионера у кампањи десет дана пред изборе.

Владимир Орлић наводи да је и прошлог пута била слична ситуација.

"Ми организујемо дијалог и дамо прилику свима да дођу да кажу шта бисмо могли да поправимо, као што нико није радио. Нико нама није пружио такву прилику кад смо били у опозицији. Уважимо туђе предлоге, уградимо их у законе, а онда они који су то предлагали кажу да то не ваља ништа", наводи Орлић.

Истиче да су се виђали са онима који су хтели да разговарају уз присуство људи из ЕП, али и са онима који нису желели присуство странаца.

"Уважили мишљења, потписали споразуме, ми то сада предлозима закона реализујемо, апсолутно све, све што је до нас", рекао је Орлић.

Ограничење функционерске кампање 

Око питања функционерске кампање, наглашава Орлић, донета су решења којима се нешто ограничава.

"Постоји време када се неће извештавати ни о чему. Када је то у земљи постојало на тај начин. Није никада. Ову врсту слободе и демократије нисмо никада имали и поносни смо на то", додаје Орлић.

Сандић наводи да су у преговоре са европарламентарцима ушли са добром вером да политика треба да се води кроз институције, али и уверењем да се добија неопходна нормалност који није постојао претходних година.

"Нисмо очекивали да ћемо побољшати изборне услове, јер сматрам да је то немогуће и да ће СНС учинити све да до побољшања не дође, као што је показао и референдум. Референдум показује да где год није опозиција имала контролоре на бирачким местима разлика између да и не била осам пута просечно већа од не", навео је Сандић.

Додаје да предложени закони јесу "закони Худинија".

"Предвиђено је да се потписи смањују. Кад се погледа територијално за целу Србију, плодове тог смањивања ће имати тек нешто више од 20 општина, у 70 се неће мењати, а за више од 70 ће бити теже", навео је Сандић.

О местима у саставу РИК-а

Према његовим речима, добра страна је повећана улога жена у РИК-у.

"Ја сам члан РИК-а и то је била једна од ствари коју смо тражили. Увођењем подоргана деградира се сама улога РИК-а. Све ингеренције које је имао РИК ће преузети поткомисија. Нама су за референдум стизали само записници, али не и џакови са гласачким листићима. Ако нешто сумњамо, или се не поклапа записник, ми бисмохипотетички морали да одемо у Гаџин Хан из Београда да проверим и да се вратим, што ми скраћује рок за приговор", казао је Сандић.

Орлић, са друге стране, наглашава да ванпарламентарне станке имају места у сталном саставу РИК-а.

"Када је то у овој земљи било могуће пре Александра Вучића и нас никада. Да ли је то показатељ слободе и демократије, још како. Толико смо страшна диктатура да таквим предлозима и жељама излазимо у сусрет. Што се тиче места у бирачким одборима, такође их добијају. Кад је то у овој земљи било, никада. Ми смо питали европарламентарце да ли су у некој земљи у овој мери уважене ванпарламентарне странке, не знају људи за сличан случај", навео је Орлић.

И за референдум су, каже, дали могућност да имају места у бирачким одбрима.

"Они имају 2.000 контролора. Сва су бирачка места била покривена представницима ванпарламентарних странака. Имали су и посматраче. Свуда је све било чисто, али је прича политичка кампања и ирационална жеља да се за нешто оптужи Александар Вучић иако сви знају да је све у реду, али нису задовољни резултатом", сматра Орлић.

Сандић наводи да у изборним и градским комисијама нису имали представнике.

"То је подорган РИК-а у који стижу материјали из свих изборних јединица за ту област", каже Сандић.

За и против уставних промена 

Према његовим речима, Венецијанска комисија није рекла да су измене Устава добре, већ да су у складу са међународним правом, што говори да итекако може боље.

"Битне ствари које су требало да се нађу у изменама Устава се нису нашле, већ се очекује да се законима регулишу. Није обезбеђена финансијска независност, него ће и даље зависити од Скупштине", каже Сандић.

Орлић напомиње да су ЕУ и Венецијанска комисија рекле да су то добре ствари, а да они "који причају да су проевропски, онда су против тога".

Сандић додаје да би требало да се деси уједињење Социјалдемократске странке и демократа, као и још неких мањих организација и тиме се обнавља изворна мисија Демократске странке.

"У наредном периоду ће се донети одлука о томе да ли ће бити широка листа или мања програмска коалиција. Мислим да смо најближи немачком сценарију, социјалдемократе, либерали и зелена, ако мене питате", каже Сандић.

Избори, анкете, кандидати 

На питање да ли Борис Тадић остаје кандидат за председника, Сандић каже да је по анкетама Тадић најбоље рангирани опозициони политичар.

"Не знамо да ли ће се кандидовати, то је његова лична одлука. Свакако да ће СДС подржати ту одлуку, али је сигурно да ће Социјалдемкратска странка после ових избора бити парламентарна", истиче Сандић.

Орлић наводи да је предсеник СНС-а и Србије Александар Вучић рекао да ће та одлука бити донета на време, у фебруару.

"Иначе видео сам и ја ова истраживања, и у свима како ми се чини највећу подршку има Александар Вучић. Нису та истраживања мерило, већ што каже народ на изборима", казао је Орлић.

На питање да ли се види међу кандидатима за наследника председника СНС-а, Орлић каже да њих те ствари не занимају, јер се концентришу на резултате и изборе.

"Александар Вучић је председник странке, и он ће то сигурно бити када будемо излазили на изборе. У том смислу је уважио жељу свих у СНС-у", нагласио је Орлић.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво