Читај ми!

Жофре: За Зелену агенду Србији помоћ ЕУ од осам милиона евра

Шеф Делегације ЕУ у Србији Емануел Жофре најавио је да ће за реализацију програма "Зелена агенда у Србији" бити издвојено осам милиона евра у оквиру ИПА 2020 и то у три фазе.

Емануел Жофре је на конференцији "ЕУ за зелену агенду у Србији" одржаној у Влади Србије рекао да ће у првој фази бити издвојено шест милиона евра, "што се спроводи са УНДП-ом, затим 800.000 евра са ЕИБ-ом у наредним недељама и последња фаза коју ћемо почети крајем ове године".

Прецизирао је да агенда обухвата области: зелени договор ЕУ, декарбонизација, смањење загађења, унапређење пољопривредне производње, што ће, како је рекао, бити обухваћено и програмом који се данас покреће.

Жофре је истакао и да активности из програма "Зелена агенда у Србији" долазе након сјајне вести о отварању Кластера 4 који третира саобраћај, енергетику, животну средину и климу, што значи да се у пракси улази у фазу великих преговора да се српско законодавство усклади са европским у овој области.

Каже и да ће Србија више сарађивати са Бриселом да се затвори то поглавље што је оценио као кључни елеменат у процесу приступања ЕУ.

"Желимо да интегришемо Србију у ЕУ тако што ћемо интегрисати српско законодавство у европско у областима заштите животне средине, климатских промена и биодиверзитету. То је добро зато што је реч о најбољим стандардима и свакако ће имати позитиван утицај на грађане Србије", рекао је Жофре.

Објаснио је да је Зелена агенда за западни Балкан део европског инвестиционг плана за западни Балкан, а да је Србија усвојила ту агенду на Софијском самиту 2020. године и затим Акциони план у октобру прошле године.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво