Читај ми!

Грађани са КиМ излазе на референдум - гласаће у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању

Репубичка изборна комисија (РИК) донела је вечерас одлуку по којој ће гласачи са Косова и Метохије, будући да Приштина није допустила Србима да гласају на референдуму, своје право моћи да искористе на бирачким местима у четири града централне Србије - Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

Образлажући предлог одлуке, председник РИК-а Владимир Димитријевић је рекао да је обавеза да се свим гласачима, па и онима са Косова и Метохије, омогући да остваре своје Уставом гарантовано право, посебно имајући у виду да је референдум једно од права које се остварује непосредним учешћем грађана.

Зато је предложено да се, након што привремене приштинске институције нису дозовлиле одржавање референдума, односно прикупљање листића на КиМ, гласање, уместо на Косову и Метохији, врши у Куршумлији, Рашки, Новом Пазару и Врању.

"Гласање би се вршило на 45 бирачких места, у та четири града, тако што ће број бирача на већ постојећим бирачким местима бити увећан за број бирача који је ушао у онај укупан број који смо већ утврдили на седници пре два дана. Након усвајања одлуке, све би било објављено са бројем бирача на овим местима у Службеном гласнику. Тако бисмо пружили шансу бирачима са КиМ да искористе своје право", рекао је Димитријевић.

Појаснио је и да се гласови бирача са КиМ неће одвојено утврђивати, већ да ће постојати једна гласачка кутија, изводи из бирачких спискова биће спојени, а гласови на бирачким местима у та четири града утврђивани збирно.

Димитријевић је, отварајући седницу, посебно поздравио колегу, члана РИК-а Марка Јанковића, који је синоћ приведен на административном прелазу Мердаре, док је допремао референдумски материал.

Додао је да је Јанковић синоћ покушао да, у складу са досадашњом праксом, на протеклим изборима, преда материјал представницима ОЕБС-а на административним прелазима, након чега би они наставили са даљом процедуром.

Уместо тога, наш координатор, заједно са возачима и представницима Поште био је задржан и пуштен тек у раним јутарњим часовима, додао је Димитријевић.

Он је подсетио и да се бирачка места сутра ујутру отварају у 7, а затварају у 20 сати.

четвртак, 28. март 2024.
21° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво