Читај ми!

Посланици расправљају о сету економских закона

Закон о тржишту капитала, као потпуно нов системски закон, требало би да допринесе стварању транспарентнијег и сигурнијег тржишта капитала у Србији, изјавио је министар финансија Синиша Мали представљајући посланицима у Скупштини предлог овог закона.

Синиша Мали је, у обраћању посланицима, навео да је циљ да привреда расте што брже, што значи и веће плате и пензије и већи стандард.

"Ми имамо високе стопе раста и циљ нам је да нам привреда расте што брже а то значи и веће плате и пензије, већи стандард и више новца за улагање у капиталне инвестиције а то је најсигурнији и једини могући одрживи начин раста наше економије", казао је Мали.

Поручио је да је закон важан, "јер обезбеђује компанијама и држави јако тржиште капитала са јаким институицујама које гарантују сигурност улагања а с друге стране и више инструмената финансирања раста и развоја, да не зависе само од банкарских кредита, као што је и у другим развијеним земљама".

Kао важне је навео четири чињенице од којих је прва то што он подразумева јачање институција које регулишу тржиште капитала, што се пре свега односи на Kомисију за хартије од вредности и Централни регистар хартија од вредности.

"Друго је то што се њиме стварају услови да се повежемо са Јуроклиром, који је највећи систем на основу кога се тргује акцијама или хартијама од вредности а треће што се омогућава већи и шири дијапазон инструмената који ће бити на располагању привреди у смислу обезбеђивања додатних извора финансирања", навео је министар.

Истакао је да је предложени закон усклађен са међународним стандардима што инвеститори захтевају да би улагали у нашу земљу а такође и да је усклађен са нормативима Европске уније, што је према речима министра Малог, један од реформских циљева које имамо са ММФ-ом да би додатно подстакли раст наше економије.

Мали је представио и предлоге измена закона о е-фактурама, другој гарантној шеми.

Министар финансија је навео да је више од 50.000 фирми добило субвенције за набавку фискалних каса за прелазак на нови систем е-фискализације.

Додао је да је за то утрошена милијарда и по динара и да је привредницима на располагању већ више од 50 софтвера.

Мали је позвао привреднике да се јављају за новац који држава даје за прелазак на нову фискализацију а он се састоји од 100 евра по уређају и 100 евра по продајном месту.

Мали: За универзитетску инфраструктуру око 150 милиона евра

У пројекат јачања капацитета универзитетског образовања кроз капитална улагања у универзитетску инфраструктуру државних факултета у Србији биће уложено око 155 милиона евра, навео је Синиша Мали.

Рекао је да су крајњи корисници пројекта студенти Универзитета у Београду, односно више од 13.000 студената изабраних факултета, а период реализације пројекта је предвиђен у периоду од 2021. до 2026. године.

Према његовим речима, пројекат ће омогућити изградњу нових зграда и реконструкцију постојећих објеката на више факултета, што је, каже, укупно око 90.600 квадрата.

Пројекат се односи на Факултет музичке уметности, Факултет примењених уметности, Факултет ликовних уметности, Kампус техничких факултета, Факултети за географију и безбедност и Биолошки факултет.

Међу бенефитима пројекта, Мали је споменуо и бољи квалитет образовања и услова за учење, примену савремених стандарда одрживе изградње и рада универзитетских центара, обнову постојећих објеката због побољшања сигурности и енергетске ефикасности.

Представљајући Предлог закона о потврђивању оквирног споразума о зајму између Банке за развој Савета Европе и Србије за пројектни зајам - универзитетска инфраструктура, Мали је рекао да ће се средствима узетим од Банке финансирати радови и опрема, а да ће Србија финансирати грађевинске дозволе и таксе.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво