Читај ми!

Вучић у Тирани са Рамом и Заевом о агенди "Отвореног Балкана" за 2022.

Председник Србије и премијери Албаније и Северне Македоније, Александар Вучић, Еди Рама и Зоран Заев, договарају се о стратешком плану за 2022. годину у оквиру Инцијативе "Отворени Балкан".

На самом почетку сусрета тројице политичара, Еди Рама прирeдио је свечану вечеру за Александра Вучића и Зорана Заева, која је била увертира за званичне састанке после којих би требало да буде потписано шест споразума – о слободном кретању људи, слободан приступ тржишту рада, слободном транспорту робе због усклађивања фитосанитарних и ветеринарских прописа, као и сарадњу свих ресорних министарстава на тим пољима.

Све се то чини како би у 2022. години почеле да функционишу заједничке радне дозволе за све три државе, а да 2023. практично границе буду укинуте.

Поред Вучића, Раме и Заева, сутрашњим састанцима присуствоваће министри и привредници три земље, а као посматрачи ту ће, између осталих, бити представник Атлантског савета и директор Фонда за отворено друштво Алекс Сорос.

Преко видео-везе састанку ће се укључити европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Уочи доласка председника Александра Вучића у Албанију присталице некадашњег премијера и председника Саљија Берише на два сата су блокирале једну од централних улица у Тирани како би исказале противљење његовој посети, али и иницијативи "Отворени Балкан".

Бериша је окупљенима поручио да је "Отворени Балакан ради против албанских интереса, као и да та иницијатива служи да би Вучић и Рама поделили КиМ".

Протести имају и унутарстраначки карактер будући да Бериша предводи фракцију Демократске странке која се противи сарадњи у оквиру регионалне иницијативе, за разлику од председника партије Љуљзима Баше, који је подржава.

Демонстрације су протекле мирно, осим покушаја паљења српске заставе, као и скидања друге заставе с друге стране улице. 

Реагујући на протесте у центру Тиране због посете председника Александра Вучића, директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић рекао је да су тај догађај режирали политичари из Приштине, док је албански премијер Еди Рама поручио да треба да буде срамота оне који су их организовали.

Како би за иницијативу "Отворени Балкан" добили ширу подршку, Вучић, Рама и Заев објавили су заједнички текст у Франкфуртер алгемајне цајтунгу  

Иако у "Отвореном Балкану" учествују само Србија, Албанија и Северна Македонија, позив да се прикључе иницијативи упућен и Црној Гори, БиХ, као и привременим властима у Приштини.

недеља, 22. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи