Читај ми!

Невена Ђурић из СНС-а и Бошко Обрадовић из Двери о енергетској ситуацији у Србији

Представници власти и опозиције разговрали су у Јутарњем програму РТС-а о енергерстској ситуацији у Србији. Бошко Обрадовић из "Двери" каже да већ годинама проблем у држави што на најодговорнија места и на чело јавних предузећа и установа долазе нестручни партијски војници са купљеним дипломама. Невена Ђурић из Српске напредне странке истиче да се кадровска, а ни било која друга политика, не води у складу са жељама "тајкуна из бившег режима".

Бошко Обрадовић каже да се нико не радује хаварији у било ком делу државног система, па ни тренутној електроенергетској нестабилности, али подсећа да је власт тврдила да је стање стабилно и да неће бити проблема са снабдевањем енергентима.

Истиче да неко мора да буде одговоран за то што је термоелектрана у Обреновцу у проблему, што су празни деопи за угаљ, што се испоставило да то "није угаљ него блато и глина" и што Србија има штету од седам до десет милиона евра на дневно нивоу.

"Сматрам да није довољна одговорност четири директора. Одговорност мора да сноси директор ЕПС-а Милорад Грчић и надлежни министар Зорана Михајловић. Њихове оставке су најбоље решење да се овде нешто промени имајући у виду да смо у проблем дошли због партијског менаџмента", каже Обрадовић.

Наглашава да је већ годинама проблем у држави што на најодговорнија места и на чело јавних предузећа и установа долазе нестручни "партијски војници" са купљеним дипломама.

"За државу се бори онако како то ради Вучић"

Невена Ђурић из СНС-а каже да се кадровска, а ни било која друга политика, не води у складу са жељама "тајкуна из бившег режима".

Подсећа на постигнути споразум са Русијом о цени гаса и истиче да се политика води и за државу бори управо онако као то ради председник Александар Вучић.

"Подсетила бих све како је било 2011. године када смо имали потпуни колапс државе када је пао снег. Тада је све стало", каже Ђурићева.

"Власт брине о интересима страних компанија"

Бошко Обрадовић сматра да власт више брине о интересима страних мултинационалних компанија него домаће привреде.

"Најављено је поскупљење струје за индустрију у Србији до чак скоро три пута, што ће затворити скоро пола домаће привреде ако заиста тако буде", упозорава Обрадовић.

Истиче да домаћа привреда још увек не зна на коју цену струје може рачунати у следећој години, а да са друге стране постоје привилеговане стране фирме које имају дугорочне уговоре за јефтину струју у Србији.

"У последњих 10 до 15 година 93,5 одсто свих субвенција дато је страним фирмама. Где је овде домаћа привреда и пољопривреда, то је питање које постављам. Када се Двери буду питале, домаћа привреда ће бити у првом плану", наглашава Обрадовић.

Тврди да је влада направила меморандум са компанијом Рио Тинто, формирала радну групу за отварање рудника литијума и каже да је у току откупљивање имања од грађана у Лозници.

"Соле памет они који ништа нису урадили за Србију"

Невена Ђурић подсећа да су 2012. године биле рестрикције струје за привреду и истиче да сада нема најављених рестрикција, а ни поскупљења струје, као и да ће људима који су имали проблема са струјом и топлотном енергијом дуже од 24 сата бити умањени рачуни.

Каже да сада "соле памет они који ништа нису урадили за Србију".

"Жути су оставили пола милиона људи без посла директно, а индиректно бар још три пута толико", наводи Ђурићева.

Истиче да би Обрадовић требало да зна које године је "изједначен прилив директних страних инвестиција и домаћих инвестиција".

"Замајавали сте грађане Србије причама о референдуму, Уставу и причама о Рио Тинту. Сејете страх међу грађанима. Ако вас човек слуша, стиче се утисак да је данас помрла половина Србије, а да је друга половина сутра на реду. То су потпуно неосноване приче", каже Ђурићева.

Истиче да се, по питању Рио Тинта или било које друге компаније, ништа неће радити пре него што буде испитано какав је утицај на животну средину и ккаве би могле бити последице.

"Уколико нешто будемо радили по питању Рио Тинта и уколико будемо било шта говорили и одлучивали на ту тему, радићемо то тек након што стигну студије и након што истраживања покажу да је то безбедно. Ако није безбедно, немамо о чему да причамо", наглашава Ђурићева.

Каже да Српска напредсна странка ништа не ради због рејтинга већ због народа и са народом.

Цело гостовање Невене Ђурић и Бошка Обрадовића у Јутарњем програму РТС-а погледајте у видео-снимку на почетку текста.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво