Читај ми!

Европски парламент усвојио резолуцију о радницима "Линглонга" у Зрењанину

Европски парламент усвојио је резолуцију о принудном раду и еколошким протестима у Србији у којој изражава "дубоку забринутост" због положаја вијетнамских радника у фабрици "Линглонг", владавине права и корупције у области животне средине.

После дебате на пленарној седници у Стразбуру, усвојена је резолуција која, између осталог, "осуђује насиље екстремиста и хулигана против мирних еколошких демонстраната" и позива власти Србије да јавно осуде такве нападе.

Резолуција је по хитном поступку предвиђеном за случајеве кршења људских права у свету уврштена у дневни ред последњег пленарног заседања у овој години, на захтев посланичке групе либерала и посланика Клемена Грошеља, уз подршку групе европских социјалдемоката и зелених.

Према сазнањима РТС-а, политичка група Европских народних партија била је против иницијативе, сматрајући да покренута питања треба да буду део редовног извештаја о Србији, предвиђеног за пролеће следеће године, али је на крају ипак прихватила усаглашени текст резолуције, иза којег су стале све највеће посланичке групе.

У усаглашеном тексту изражава се "дубока забринутост" због навода о принудном раду, кршењу лудских права и трговини људима у случају 500 вијетнамских радиника из кинеске фабрике "Линглонг" у Зрењанину.

"Власти Србије се позивају да истраже овај случај и обезбеде поштовање основних људских права, посебно права радника у фабрици, и резултате о томе доставе ЕУ", наводи се у тексту резолуције.

У резолуцији се изражава дубока забринутост и због "недостатка транспарентности и процене еколошких и социјалних последица" кинеских инвестиција и зајмова и, као и пројеката великих мултинационалних компанија, попут Рио Тинта.

Европски парламент наводи и да је забринут због јачања кинеског утицаја у Србији и региону, и позива Србију да домаће законе о раду и животној средини примени и на кинеске компаније у земљи.

Европски парламент у резолуцији наводи и "жаљење због погоршања медијских слобода, застрашивања, па и језика мржње против припадника опозиције, независних интелектуалаца, невладиних организација и новинара".

Резолуција позива Владу Србије да ради на конкретним, проверљивим структурним реформама и уклони недостатке у владавини закона, основним правима, медијским слободама, борби против корупције и криминала и функционисању демократских институција.

Европски парламентарци очекују да ће отварање кластера 4 у преговорима о чланству допринети пуном испуњавању Зелене агенде и европских стандарда у овој области, наводи се у усвојеној резолуцији.

недеља, 05. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се