Читај ми!

Србија отворила још четири поглавља у преговорима о приступању Европској унији

На међувладиној конференцији Србије и Европске уније у Бриселу отворен је кластер 4, који обухвата четири поглавља у преговорима о приступању Србије Европској унији.

Отворена су поглавља 14 (транспортна политика), 15 (енергетика), 21 (трансевропске мреже) и 27 (животна средина).

Србија је у досадашњим преговорима са Европском унијом отворила 22 поглавља, од којих су два привремено затворена.

Брнабић: Важна прекретница за Србију 

Председница Владе Србије Ана Брнабић рекла је након међувладине конференције да је данашњи дан веома значајан датум и веома важна прекретница за Србију.

"У складу са новом методологијом, данас смо отворили кластер 4 – зелена агенда и у оквиру кластера 4 отворили смо четири нова поглавља", навела је председница Владе Ана Брнабић.

Оценила је да је то велики успех на ком жели да честита свим грађанима Србије и захвалила је председнику Вучићу на подршци и разумевању.

"Важна ствар нове методологије је политичко управљање интеграцијама. Оно што смо ми урадили у мандату нове владе је да у потпуности политички, заједно са министарком Јоксимовић, управљамо процесом, свим реформама, пре свега у области владавине права и то је дало резултат", казала је Брнабићева.

Навела је да је отварање поглавља огромна мотивација за даље реформе у области владавине права, јавне управе и привреде и економије.

"Желим да захвалим свим државама чланицама Европске уније, као и Европској комисији на подршци и на разумевању. Показали су да су отворени, да су спремни да виде, да саслушају, да награде све оно што смо урадили и самим тим ово је велика мотивација да наставимо, чак не ни на исти начин на који смо радили досад, већ да идемо брже и да радимо боље", навела је Ана Брнабић.

"Надам се да ћемо 2022. године отворити и кластер 3"

Ана Брнабић је навела да се нада да ће Србија 2022. године отворити и кластер 3, који је, како је навела, спреман, а да је следећа припрема за отварање кластера 5.

Брнабићева је навела да је све већи фокус на заштити животне средине и "да је та тема све присутнија и све важнија у Србији".

"Наши приоритети такође остају регионална стабилност, дијалог са Приштином, економија. Задовољна сам, и о томе смо и данас причали, какве економске резултате Србија постиже. Очекујем да наш раст ове године буде преко седам, чак седам и по одсто", истакла је Ана Брнабић.

Нагласила је да је степен усклађености Србије са спољном и безбедносном политиком Европске уније тренутно 65,55 одсто.

Брнабићева је захвалила Словенији на "успешном председавању", као и на подршци државама чланицама, Европској комисији, комесару Вархељију и председници Европске комисије Урсули фон дер Лајен.

Вархељи: Отварање кластера 4 снажан политички сигнал посвећености ЕУ придруживању Србије

Отварање преговора о кластеру 4 представља снажан политички сигнал посвећености Европске уније придруживању Србије, истакао је европски комесар за проширење Оливер Вархељи.

Рекао је да се сада први пут отварају преговори о једном кластеру, који се састоји од четири поглавља.

Додао је да тиме Србија предузима још један значајан корак ка придруживању ЕУ.

"Отварање поглавља представља веома добру вест за Србију и њене грађане, као и за цео Западни Балкан. Тиме је послата снажна порука да ЕУ жели да убрза свој ангажман на Зеленој агенди", објаснио је Вархељи.

Европски комесар за проширење је казао да отварање кластера потврђује да постоји напредак у преговорима у процесу придруживања и да ЕУ подржава све реформе које су спроведене у Србији.

Нагласио је да је то и признање Србији за владавину права и кораке предузете на реформи Устава у вези са областима које се тичу отвореног кластера.

Вархељи је навео да сада предстоји много посла на суштинским преговорима и да само посвећеним приступом Србија може да испуни све услове за затварање поглавља.

"Међувладина конференција је омогућила и да отворимо политички дијалог о кључним изазовима са којима се Србија и даље суочава. Kада је реч о владавини права и нормализацији односа са KиМ, они остају кључни за приступни процес", поручио је Вархељи.

Казао је да је важно да Србија остварује добре резултате на терену, са чврстом амбицијом да отвара даље кластере током француског председавања ЕУ.

"Ми ћемо с наше стране урадити све да би се убрзали преговори", нагласио је Вархељи.

Довжан: Истовремено отварање четири поглавља уноси динамику у преговоре

Истовремено отварање четири поглавља уноси додатну динамику у преговоре о придруживању Србије Европској унији, изјавио је данас словеначки државни секретар, Гашпер Довжан, после међувладине конференције ЕУ–Србија.

Довжан је изнео заједничку позицију ЕУ, рекавши да за ЕУ проширење остаје кључни приоритет који представља стратешко инвестирање у мир, просперитет, стабилност у Европи.

"Посебно ми је драго што смо се данас сложили да отворимо један преговарачки кластер са Србијом, што је први пут. То је важан резултат у преговорима и важна демонстрација ревидиране методологије проширења која је сада примењена у пракси", рекао је Довжан.  

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво