Читај ми!

Међустраначки дијалог на РТС-у: Тодоровић из СНС-а и Ђорђевићева из "Не давимо Београд" о протестима

У међупартијском дијалогу на РТС-у представник власти Ђорђе Тодоровић из СНС-а и опозиције Биљана Ђорђевић из покрет "Не давимо Београд" разговарају о захтевима које траже окупљени на протестима суботом и повлачењу Закона о експропријацији.

Након што је председник Александар Вучић вратио закон о експропријацији, Влада Србије је одлучила да га повуче из скупштинске процедуре. Такође, Влада је упутила предлог о изменама Закона о референдуму и народној иницијативи и посланици ће о томе расправљати на сутрашњој седници.

 

Биљана Ђорђевић из покрет "Не давимо Београд" рекла је за РТС да сматра да је веома значајно што су блокаде довеле до повлачење измена Закона о експропријацији и измена Закона о референдуму и народној иницијативи.

"За сада имамо најаве да ће Закон о експропријацији у некој другој форми бити понуђен на јавну расправу уколико Влада утврди да за тим има потребе. Могуће да та расправа не буде адекватна, као што је био раније случај, али је важно да овако један штетан закон не буде потписан. Грађани су извршили важан притисак на институције да до тога не дође", навела је.

Према њеним речима, Закон о референдуму и народној иницијативи већ је начинио неку штету, с обзиром на то да је ступио на снагу и да је по њему расписан референдум за промену Устава, што није у складу са Венецијанском комисијом јер када се донесе такав закон, не расписује се референдум макар годину дана.

Међутим, како каже, најављене измене су веома значајне и оне ће унапредити овај закон и омогућити уставно право грађана да врше сувереност путем референдума и народне иницијативе.

Ђорђе Тодоровић, члан Председништва СНС-а, објашњава да је председник Александар Вучић ишао и разговарао са народом и да је решио да се повуче закон о експропријацији и да је све што је тражено на протестима испуњено, а како напомиње, сада ће се видети шта је било по среди и да ли је све ово била камуфлажа и да ли ће "они поново изаћи у суботу да блокирају мостове и блокирају ауто-путеве".

"То су ненајављени скупови и поносан сам што полиција није реаговала као што је реаговала у Словенији, Великој Британији, Француској, нису излазили водени топови. Стојим иза тога да су то лажни еколози у питању", навео је Тодоровић.

Како је додао, кум Драгана Ђиласа рекао је да крајњи циљ свих протеста мора да буде оставка Александра Вучића и, како напомиње Тодоровић, ту нема "ни е од екологије", већ они хоће да породицу Александра Вучића каменују и да га руља дотера да се сам склони.

Да ли има разлога за даље блокаде 

Ђорђевићева је рекла да, без обзира на повлачење ових закона, разлога за протесте у овој земљи увек има, а разлози многих који су изашли на протесте су загађења ваздуха, воде, земље, а за многе је конкретна метафора Јадар.

"Ако се испуне захтеви који су били разлог за блокаде, онда нема разлога за блокаде, међутим, иза свега овога се крије незадовољство грађана Рио Тинтом, а испуњењем захтева се то не разрешава и у том смислу се борба наставља", каже Ђорђевићева.

Напомиње да председник није говорио о приватизацији јавног интереса, да је овим уведено да се и јавни интерес експроприше у име страних инвеститора, што би значило да ако желите "Београд на води" не морате да доносите лекс специјалис и рушите нелегално објекте у Херцеговачкој, већ све то можете да урадите легално.

Тодоровић каже да изгледа да је Рио Тинто проблем само последња три месеца, а не од 2004, када је доведен у Србију и када су они са којима сарађује "Не давимо Београд" дозволили да копа у Србији.

"Овде о екологији нема речи", закључио је Тодоровић, након чега је уследила оштра дебата о банковним рачунима које поседују разне организације.

"Три месеца причају о Рио Тинту, а седамнаест година им није био проблем. Они који сада организују протесте добили су новац од Рио Тинта", каже представник СНС-а.

Говорећи о предстојећем референдому, Ђорђевићева је рекла да, према њеном мишљењу, треба изаћи на њега и рећи "не", јер нема смисла не изаћи на такав референдум.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво