Читај ми!

Ко је британски изасланик сер Стјуарт Пич и шта га везује за Балкан

Сер Стјуарт Пич, који је именован за специјалног изасланика Велике Британије за Западни Балкан, ветеран је са бројних ратишта – од Авганистана и Ирака до Либије. До августа ове године био је председавајући војним комитетом НАТО-а. Има ли он политичког искуства и шта га везује за Балкан?

Сер Стуарт Пич искусни је ваздухопловни обавештајац, који се винуо до врха британске армије, а затим и самог НАТО-а. За Балкан га везује само командовање ваздухопловним операцијама Кфора.

"Они који треба да виде, сигурно ће приметити да је он аутор књиге о употреби ваздушне силе у рату, што значи да могу да рачунају да је ситуација у Босни и Херцеговини безбедносни проблем", наводи професор словенских и источноевропских студија на Универзитету у Лондону др Ерик Горди.

Шефица британске дипломатије Лиз Трас наглашава да сер Стјуарт треба да одигра кључну улогу у заштити Дејтонског споразума и у сузбијању, како истиче, малигних елемената у Босни и Херцеговини.

"Што се тиче независних социјалдемократа у Републици Српској и ХДЗ-а Босне и Херцеговине, ту постоји јак консензус међу свим политичким странкама у Британији", истиче Горди.

Мастер у области међународних односа и права Универзитета у Кембриџу даје британском изасланику теоријски кредибилитет за тако осетљиву дипломатску мисију чији је један од циљева и подршка дијалогу Београда и Приштине. Но, шта је са праксом?

"Мислим да је његова улога пре свега симболична. То је човек, који нема велико политичко искуство, нити је икада радио као преговарач", истиче професор на Универзитету у Лондону.

Именовањем Пича најмоћнија европска чланица НАТО-а први пут од Брегзита шаље дипломатску поруку да ће њихова улога бити да даје потпору Европској унији што је, сматра Горди, за Британију, и вероватно за Европу, позитиван знак. Значи, неће водити самосталну спољну политику, истиче он.

Сер Стјуарт Пич, дакле, отелотворује дипломатију под кишобраном НАТО-а у пост-брегзитовском периоду.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво