Срби нису мањина у Црној Гори

Србија је спремна за окретање нове странице у односима са Црном Гором, рекао председник Борис Тадић. Неприродно је и историјски неосновано да српски народ добије статус националне мањине у Црној Гори, поручио Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да су односи Србије и Црне Горе лошији него раније и оценио да је битно учинити све да се они поправе у убрзаном и заједнички планираном поступку.

"Србија је спремна за окретање нове странице у односима са Црном Гором, што подразумева уважавање легитимних државних интереса обе државе", рекао је председник у интервјуу подгоричком листу "Дан".

Тадић је рекао да је за Србију неприхватљиво да Срби у Црној Гори добију статус националне мањине и оценио да је недавно основани Српски национални савет у Подгорици некористан и штетан за српски народ који живи у Црној Гори.

"Србија не жели да се меша у унутрашње ствари сваке појединачне земље, али дужност ми је да кажем да је неприродно и историјски потпуно неосновано да српски народ добије статус националне мањине", поручио је Тадић.

Коментаришући негативна реаговања представника владајуће коалиције на његов недавни сусрет са челницима црногорске опозиције у Београду, Тадић је рекао да га то много не узнемирава јер је потпуно легитимно штитити интерес и културу свог народа свуда у свету.

Председник Србије је истакао да је начин на који се интереси српског народа бране у сагласности са међународним стандардима и да се заснива на поштовању интегритета сваке државе и лојалности грађана државама у којима живе.

Председник је истакао да је Србија заинтересована да се српски језик учи у црногорским школама, потврдивши да је о томе разговарао са црногорским руководством.

Без последица за новог црногорског амбасадора

Председник Тадић је најавио да ће у Подгорицу доћи када за то добије званичан позив црногорског колеге Филипа Вујановића и поручио да Србија неће ускратити гостопримство новом црногорском амбасадору у Београду Игору Јововићу због одлуке Подгорице да успостави дипломатске односе са Приштином, оценивши да то у овом тренутку не би била адекватна мера.

Председник Србије је оценио да је "несумњиво да је однос према Косову и Метохији продубио разлике у званичним политикама Београда и Подгорице".

"Признање независности Косова и успостављање дипломатских односа са Приштином у тренуцима који за Србију имају посебан политички значај, једним делом је покушај Црне Горе и неких међународних чинилаца да се релативизује процес који је Србија покренула пред Међународним судом", рекао је Тадић.

Председник Србије је рекао да у сваком случају та два политичка потеза Подгорице не доприносе побољшању односа са Србијом, али и поручио да Србија неће додатно отежавати односе са Црном Гором јер то није у њеном интересу, а ни у интересу региона.

Међутим, Србија мора да стави до знања шта је за њу прихватљиво, а шта није, додао је председник Тадић и поручио да нико у Црној Гори не сме да помисли да је Србија индиферентна према питању очувања властитог интегритета на Косову.

Тадић је рекао да Србија и Црна Гора могу да се подиче изузетно високим економским односима и оценио да би заједничким ангажовањем до краја 2011. могао да буде завршен Коридор 10 кроз Србију, што би био велики допринос развоју обе земље.

Председник је потврдио да Београд разматра могућност учешћа српских конзорцијума у поступку приватизације луке Бар, као и могућност пласмана капитала у "Жељезнице Црне Горе" и објаснио да ће та одлука бити донета у складу са економским принципима.

Број коментара 58

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи