Читај ми!

Западни Балкан у фокусу састанка Савета министара ЕУ, Борељ против "сецесионистичке реторике" у БиХ

Састанак министара спољних послова земаља чланица одржан је у седишту Европске уније у Бриселу, а једна од тема била је и ситуација на Западном Балкану, нарочито у Босни и Херцеговини.

Западни Балкан био је једна од главних тема данашњег састанка Савета министара на којем су министри спољних послова земаља чланица Европске уније расправљали о изгледима за појачан политички ангажван Европе у региону и могућностима да се земље Западног Балкана ближе повежу са спољном политиком Европске уније.

У центру пажње данашње дискусије била је и ситуација у Босни и Херцеговини, коју је шеф европске дипломатије Жозеп Борељ на крају састанка назвао озбиљном и забрињавајућом кризом.

Борељ је позвао политичко руководство да одустане од, како је рекао, сецесионистичке реторике која изазива поделе и апеловао да се врате у институције и наставе да разговарају и спроводе реформе које воде у Европску унију. Нагласио је подршку јединственој и сувереној Босни и Херцеговину.

Друга тема у склопу расправе о Западном Балкану био је дијалог Београда и Приштине, а Борељ је нагласио да се морају испунити све раније преузете обавезе и постигнути споразуми. Најављени су и нови састанци у оквиру дијалога.

"Надамо се да ћемо имати још један састанак на високом нивоу до краја године. Позивам лидере из Београда и Приштине да се одазову позиву", рекао је Борељ.

У Белгији је и министар спољних послова Србије Никола Селаковић, који је разговарао са специјалним изаслаником за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком и европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем.

четвртак, 23. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара