Читај ми!

Ђурђевић Стаменковски и Мартон за РТС о тековинама Првог светског рата и муралу Ратку Младићу

Милица Ђурђевић Стаменковски из Српске странке Заветници и Александар Мартон из Лиге социјалдемократа Војводине разговарали су о тековинама Првог светског рата, муралу Ратку Младићу и предстојећим изборима у оквиру међустраначког дијалога у Јутарњем програму РТС-а.

Јуче је у Србији обележен Дан примирја у Првом светском рату. Милица Ђурђевић Стаменковски из Српске странке Заветници рекла је да се 11. новембра сећамо свих палих жртава у Првом светском рату и свих оних који су извојевали велику победу и додала да је то сећање живело у народу и пре званичног почетка обележавања празника.

"Ја бих прикладније назвала даном победе. Даном победе над једном империјалистичком епохом, након Првог светског рата многа су се царства и многе су се империје распале и почело је грађење националних, суверених и слободних држава у пуном смислу код нас на Балкану", истакла је она.

Додала је да сматра да је то значајан празник који нас подсећа да је слобода веома скупо плаћена, да нас обавезује, пошто су наши преци поднели скупу жртву, а да су нам са друге стране оставили пример етике и морала и навела пример да су у Цркви Светог Димитрија у Лазаревцу похрањене кости и аустроугарских и српских војника.

Александар Мартон из Лиге социјалдемократа Војводине рекао је да је празник и дан примирја и дан победе и да је у питању велики дан у историји Европе и света.

"Мир је велика ствар, живот је велика ствар и тај 11. новембар 1918. године је грађанима Европе донео мир. После стотина и стотина хиљада, милиона убијених људи, погинулих ратника, цивила, дошли смо до тога да је Европа почела да размишља о миру. Нажалост, тај мир у Европи није дуго трајао, поново су се надвили тридесетих година нацистички облаци над Европом и знамо и сами шта је у Другом светском рату и било", казао је Мартон.

Подсетио је да је Србија у Првом светском рату изнедрила сјајне војсковође, попут војвода Петра Бојовића, Живојина Мишића и Степе Степановића и навео је да би њих ставио на мурале.

Милица Ђурђевић Стаменковски је рекла да јој је прихватљиво оно што је рекао Александар Мартон и додала да током Првог светског рата није било "посејано зло идеолошко семе" и да су тадашње генерације које су васпитаване у духу великана из Првог светског рата.

"Ми не можемо говорити о њиховом васпитању, славити њих као идоле, говорити да су они узори, а данас се другачије понашати и радити на разградњи тековина које су нам они оставили", казала је Ђурђевић Стаменковски и додала да на тој разградњи раде "многе политичке структуре".

Навела је да је једна од кључних тековина Првог светског рата то што је обрисана граница на Сави и Дунава и да смо "тада пригрлили два плућна крила Срба северно и јужно од Саве и Дунава који су вековима тежили да живе заједно".

Поручила да је "наш задатак да никада не дозволимо да подижемо нове границе и стварамо поделе, већ да пронађемо начин да превазиђемо наметнуте идеологије и семе раздора које је посејано идеолошким поделама у Другом светском рату".

Милица Ђурђевић Стаменковски је истакла да осуђује "сваки вид сепаратизма северно од Саве и Дунава" и да тако тумачи идеје које заступа Лига социјалдемократа Војводине.

Александар Мартон је навео да "не жели да одговара на прозивке" и напоменуо да је "чињеница да је Војводина и у овом тренутку и веома дуго уставни ентитет у оквиру Србије и да то нико сем минорних десничарских група не негира" и да је "све за шта се ЛСВ залаже у складу са Уставом".

"Европа је данас Европа регија. Погледајмо како су уређене Италија, како је уређена Немачка, како је уређена Шпанија. То су најразвијеније земље света. Погледајте како живе Италијани и Шпанци, поготову Италијани на северу земље који има висок степен децентрализације у односу на Рим и видећемо велику разлику у односу на Србију где видимо и сами како живи једна Жагубица или Житиште из мог краја, Баната", казао је Мартон.

Нагласио је да је ЛСВ одувек стремила томе да Србија буде децентрализована држава и да је АП Војводина саставни део државе Србије и да ЛСВ никада то није негирала, већ да се залажу за снажну аутономију Војводине која ће гарантовати све оно што један регион треба да има.

Говорећи о муралу посвећеном Ратку Младићу, Милица Ђурђевић Стаменковски је навела да се тај мурал тамо налази већ четири месеца и упитала да ли уопште треба да се расправља о томе.

"Све ове подвале о војвођанској нацији, о закону о истополним партнерствима, то су све пробни балони који нам мажу очи. Није фарба бачена у лице Ратку Младићу, бачена је грађанима Србије да се тиме бавимо, уместо да дискутујемо како припремају да укину цензус за Закон о референдуму да би променили Устав и да би укинули суверенитет грађана који су посредством Народне скупштине бирали судије", казала је Милица Ђурђевић Стаменковски.

На питање ко је за њу Ратко Младић, одговорила је: "За мене је Ратко Младић генерал Републике Српске, човек који је бранио народ тамо где је потребно, човек који је дао допринос стварању Републике Српске и човек који страда не због тога што је генерал Ратко Младић, него због тога што је Србин".

Додала је да им је Младић крив "само због тога што Срби нису завршили у јамама и што нису прошли као у Павелићевој НДХ".

"Ја не желим да увијам у обланде и да се стидим да кажем да сматрам, да верујем и да знам, да се у Сребреници није догодио геноцид и да не могу да затварам очи пред неправдом да је Насер Орић за Хашки трибунал слободан човек, јунак, а да је генерал Ратко Младић ратни злочинац", казала је Милица Ђурђевић Стаменковски.

Мартон је подсетио на речи патријарха Порфирија: "Ко почини злочин, посебно монструозан злочин тај се исписује из свог народа" и додао да се "Ратко Младић исписао из српског народа и да се Насер Орић исписао из бошњачког народа".

"За мене су, а мајка ми је из Босне, и Ратко Младић и Насер Орић ратни злочинци и то је чињеница. Ова држава треба да поразмисли зашто су неки сведоци одбили да сведоче против Насера Орића, а то је већ била готова ствар", казао је Мартон.

Подсетио је да су славу српског народа пронели Петар Бојовић, Живојин Мишић и Степа Степановић, а да је "Ратко Младић у Хагу осуђен и за ратне злочине и за геноцид".

Говорећи о изборима, Милица Ђурђевић Стаменковски је рекла да Српска странка Заветници још није донела одлуку, али да су чланови те странке изнели став да желе да наступе самостално, а да ће она бити кандидат за председника Србије.

Александар Мартон је рекао да ће Лига социјалдемократа Војводине ускоро на свом Главном одбору донети одлуку о начину учествовања на изборима и да желе да се "глас Војводине поново чује у Скупштини Србије".

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво