Читај ми!

Ковачевић (СДС) и Кесар (СНС) о односима са Црном Гором и ситуацији у региону

У оквиру серије дијалога власти и опозиције за РТС су говорили Дејан Кесар из Српске напредне странке и Милош Ковачевић из Социјалдемократске странке о односима са Црном Гором и ситуацији у региону.

Милош Ковачевић из Социјалдемократске странке рекао је да су односи Србије и Црне Горе много више од аналитике и да су ти односи налик породичним односима.

"То је редак случај, геополитички посматрано целу планету, да предност треба дати управо томе. Не полазити од тих хладних чињеница, интереса, него полазити од тога да смо ми две државе које везује много тога у прошлости и надам се много ствари у будућности", навео је Ковачевић.

Додао је да се мора показати одређени сензибилитет према томе каква је ситуација у Црној Гори, колике су тамо тензије и какви су Црногорци као људи који воде рачуна о детаљима, гесту и речи.

Дејан Кесар из Српске напредне странке подсетио је да су се јуче са премијером Црне Горе Здравком Кривокапићем састали председник Александар Вучић и премијерка Ана Брнабић и додао да је на том сусрету истакнуто да се само интензивним дијалогом ствара клима за боље разумевање и превазилажење одређених нејасноћа уколико постоје.

"Однос званичног Београда и званичне Подгорице је заиста битан за стабилност целокупног региона. Веома је важно истаћи да је Александар Вучић изјавио да Србија даје подршку свим земљама које су на путу ка Европској унији, али истовремено нам је врло значајна ревитализација комплетне инфраструктуре коју поседују обе државе", навео је Кесар.

Додао је да се посебан акценат ставља на железничку и путну инфраструктуру, односно на ауто-пут Београд-Јужни Јадран и пругу Београд-Бар.

Кесар је оценио да су породични односи између Србије и Црне Горе, које је споменуо Милош Ковачевић, захваљујући тадашњем режиму у Србији прекинути референдумом о независности Црне Горе 2006. године.

"Управо је референдумом који је спроведен 2006. године, а захваљујући представницима бившег режима у Србији коју је представљала тадашња Демократска странка, а данас постоје реслови Демократске странке у којој седи господин Ковачевић, Социјалдемократска странка и други који су захваљујући тој погубној политици дозволили да од Црне Горе створимо још једног суседа", казао је Кесар.

Ковачевић је навео да се породични односи не могу прекинути, без обзира на политичке односе и да је број људи који имају рођаке са обе стране границе изузетно велики. Оценио је да је један гест засенио посету Кривокапића Београду.

"У посету Београду је дошао први демократски изабрани премијер, заправо након прве демократске смене власти у Црној Гори, вероватно икада, али можемо рећи након 75 година. Црна Гора је оптерећена озбиљним транзиционим темама и проблемима који су везани за трансфер власти. Он је сачекан од стране потпредседника наше владе у фармеркама, без кравате", навео је Ковачевић.

Додао је да је он у данашњу емисију дошао у оделу, са краватом, јер поштује модераторку, саговорника и гледаоце.

"Ако је дошао тако самоиницијативно, показао је неспособност разумевања политичке ситуације и мора да буде смењен. Ако је то урадио зато што му је неко рекао да треба послати такву поруку и да грађани у Црној Гори кад погледају ту сцену кажу 'наш премијер треба да седне у авион и да се врати истог тренутка'. Произвођење такве штете у оваквом деликатном тренутку је изузетно опасно", истакао је Ковачевић.

Дејан Кесар је негодовао због времена које је Ковачевић, као представник ванпарламентарне странке, добио и одговорио да је Здравко Кривокапић рекао да је дочекан на највишем нивоу и поручио да представници опозиције "траже иглу у сену".

Додао је да је на дан самопроглашења независности Косова тадашњи председник Србије Борис Тадић "побегао у Румунију".

Милош Ковачевић је одговорио да је "Тадић као председник Србије отишао на неколико сати да се види са председником Румуније који је био координатор земаља које неће признати независност Косова".

Када је реч о иницијативи "Отворени Балкан", Ковачевић је рекао да подржавају све што омогућава нормалан живот становништва, толеранцију, побољшање квалитета услова у сваком смислу.

Цело гостовање Милоша Ковачевића и Дејана Кесара у Јутарњем програму погледајте у видео-снимку на почетку текста.

субота, 27. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво