Читај ми!

Вучић у Глазгову: Ако човечанство изгуби битку за животну средину, ништа неће остати за нашу децу

Председник Александар Вучић рекао је на самиту у Глазгову да је привилегија за Србију да буде на тако важном скупу, на којем се разматра најважнија тема данашњице, како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је живот једино могућ.

У Глазгову, на глобалном самиту о клими, око 120 светских лидера разматра како да се смањи емисија штетних гасова до 2030. године, како би се глобално загревање одржало на нивоу од 1,5 степени Целзијуса.

Србију представља председник Александар Вучић, који се обратио скупу шефова држава и влада.

Вучић је поручио да сви знају шта су циљеви када се говори о климатским променама, али се мора искрено указати на то да половина радних места у Србији зависи од примене тих планова. Посебно је напоменуо да "ако човечанство изгуби битку за животну средину, ништа неће остати за будуће генерације".

Обраћајући се учесницима конференције о климатским променама КОП26 у Глазгову, рекао је да је привилегија за Србију да буде на тако важном самиту, на којем се разматра најважнија тема данашњице, како будуће генерације не би понављале исте грешке на планети на којој је живот једино могућ.

"Част нам је да је Србија копредседавајућa на овој сесији и да својим делањем даје допинос примени члана 6 глобалног договора из Париза о смањењу гасова стаклене баште", рекао је Вучић и истакао да је циљ да се до 2050. године прилагоде емисије угљен-диоксида кроз стварање нових индустрија.

Наш зелени план је у велики мери повезан са економском стабилношћу земље, рекао је Вучић, наводећи да ће Србија издати зелене обвезнице које ће служити за циркуларну економију.

"Написали су сјајан говор за мене, али имам неколико питања на које велике силе још нису одговориле", рекао је Вучић. "Како ћемо финансирати све ове активности?"

"Чули смо приче о трилионима долара који ће бити на располагању, али колика ће бити каматна стопа, како ћемо приступити тим фондовима", упитао је Вучић.

"Како ћемо приступити нуклеарним електранама, смањивати или повећавати? Како ћемо градити обновљиве изворе енергије ако јачају популистички покрети против ветропаркова? Како ћемо третирати цене природног гаса, који је у рукама великих сила", истакао је Вучић.

Вучић је предочио да је на конференцију дошао електричним возилом, али нико не говори о томе како ће се решавати питање кобалта, никла и других остатака од производње електричних аутомобила.

"Знамо шта су циљеви, али за неке је то велика бајка и морамо да будемо искрени једни према другима. Ако изгубимо ову битку, неће остати ништа за нашу децу", закључио је Вучић.    

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво