Читај ми!

Селаковић започео дводневну посету Словачкој - међу главним темама у Братислави и економска сарадња

Министар спољних послова Србије Никола Селаковић у посети је Словачкој - пријатељској држави из које још једном стижу поруке подршке Србији на европском путу и у решавању косовског питања. Та земља спада у неколико држава Европске уније које нису признале независно Косово. Међу главним темама у Братислави и економска сарадња.

Срдачан дочек у Палуђујевој палати за пријатеље из Србије са којом је политичка сарадња на највишем нивоу. Речи охрабрења словачког шефа дипломатије у даљем испуњавању критеријума на европском путу, али и у наставку дијалога Београда и Приштине, у којем посредује Словак.

"У преговарачком процесу Београд је онај учесник који је, свим својим бићем посвећен дијалогу као једином начину решавања питања KиМ, суздржавамо се од одговара на провокације и од предузимања било какве врсте једностраних аката и посвећени смо спровођењу договора постигнутих у десет година дугом процесу преговарања", напоменуо је министар спољних послова Србије Никола Селаковић.

Иван Корчок, министар спољних послова Словачке наводи да ишчекује примену свега што је постигнуто у преговорима.

"Што се тиче разговора Београда и Приштине, желим да констатујем да у њему посредује Мирослав Лајчак, ишчекујемо примену свега што је постигнуто у преговорима, а све што је договорено треба да се реализује. Видели смо шта се недавно догодило на северу КиМ", наводи Корчок.

Са премијером Словачке Едуардом Хегером о билатералној, али и о привредној сарадњи двеју земаља чија трговинска размена показује знаке опоравка после прве године пандемије.

Извоз у Словачку повећали смо 43,9 одсто, а увоз 50,9 одсто, каже министар Селаковић уверен да су две земље користе тек део потенцијала за сарадњу, нарочито у свери иновација и инвестиција.

Уз све епидемијске мере, посета и словачком Парламенту, у дану када је у изостала уобичајена динамика, јер се испоставило да је један посланик позитиван на коронавирус.

Две земље везује и снажна емоција, чему доприноси словачка мањина у Србији. Ради се на томе да се наивно сликарство у Ковачици уврсти у светску нематеријалну баштину.

Први дан званичне посете, министар спољних послова завршава за округлим столом са представницима пословних удружења у Словачкој, инвеститорима који су већ присутни у Србији или тек желе да улажу. У наредне две до три недеље састаће се међувладина комисија, која ће размотрити даљу економску сарадњу.

субота, 20. април 2024.
4° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво