Читај ми!

Скупштина града Београда изгласала трећи ребаланс буџета, у новембру почиње градња метроа

Одборници Скупштине града усвојили су трећи ребаланс буџета за 2021. годину. Према речима заменика градоначелника Горана Весића, то је највећи буџет у новијој историји града и доказ да се у Београду добро послује. Одборници су донели и важне одлуке за грађане који у стамбеним зградама имају угоститељске објекте или хостеле.

Буџет Града, према данас усвојеном ребалансу, износи 150 милијарди динара, односно, 1,28 милијарди евра, што је омогућило да градски и општински буџети буду повећани за пет одсто у односу на претходни ребаланс.

Овим су обезбеђена средства за изградњу насипа и колектора на макишком пољу, за изградњу надвожњака у Батајници и финансирање пројектовања друге линије метроа. Обезбеђена су и додатна средства за боравак деце у предшколском установама, нових стотину личних пратилаца за децу са сметњама у развоју.

"То су ствари на које ми треба да будемо поносни, јер гласајући за ребаланс буџета гласали сте да почне да се гради метро у Београду, да у новембру, као што смо обећали, градимо метро. Овај ребаланс буџета је за грађане и показује да је Београд финансијску стабилан, да имамо милијарду евра вишка у односу на дуг који смо наследили", навео је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

Одборници су гласали и за одлуку која треба да реши проблем мириса и паре у угоститељским објектима у зградама. Обавеза угоститеља биће уградња одређених врста филтера. Власници хостела убудуће ће морати пре него што добију дозволу за рад да склопе уговор са стамбеним заједницама.

Надлежни ће за сваки део града утврдити извор буке, на основу чега ће угоститељи имати могућност да уведу мере заштите.

Одборници су усвојили и одлуку о сарадњи Београда и Санкт Петербурга. Основана је и Фондација за најугроженију децу и младе.

На већини такси станица у граду биће постављени привремени монтажни киосци, тоалети и чекаонице.

Представници опозиције одржали своју конференцију 

Док су одборници у сали некадашње скупштине у Краља Милана 14 одлучивали, испред зграде су представници опозиције одржали своју конференцију, на којој је лидер Странке слободе и правде Драган Ђилас рекао да се на дневном реду градске скупштине налази неколико страшних ствари за будућност Београда.

"Ребалансом буџета додаје се на већ огромна средства која се дају за спалионицу смећа у Винчи, задуживање за уништење Каленић пијаце, јако лоших података о функционисању јавних предузећа", навео је Ђилас.

"И они би, док су били на власти, радили ребалансе да су имали пара"

И они би, док су били на власти, радили ребалансе да су имали пара, рекао је шеф одборничке групе СНС-а у градском парламенту Александар Миковић и додао да им је било важније да имају паре на својим приватним рачунима. 

"Зато што се Град Београд до 2013. године буквално борио за ваздух, јер је био задужен за више од милијарду и двеста милиона евра. Буџет града у време Драгана Ђиласа износио је око 500 милиона евра и када погледате ове бројке и чујете оно о чему данас дискутујемо, заиста је невероватно како за релативно кратко време може да се направи велики успех", истакао је Миковић.

За 8. новембар најављена је седница на којој ће бити усвојен план генералне регулације шинског превоза, чиме ће бити комплетирана документација неопходна за изградњу метроа.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво