Читај ми!

Вучић: У Србији некажњено не можете да убијате

У Србији некажњено не можете да убијате, и нема недодирљивих, није важна функција и то су две фантастичне поруке за наше грађане, рекао је председник Србије Александар Вучић за Прву телевизију. Истакао је да ће грејања и струје бити. Не очекујем да струја поскупи, борићу се за то, поручио је председник додајући и да цена гаса неће бити виша до краја грејне сезоне.

Председник Вучић је о хапшењу Дијане Хркаловић рекао да је реч о доказима које поседују државни органи а реч је о "убиству на шинама". Навео је да су му пренели да је заменила ДНК и да претпоставља да има и других ствари, али ово је повод за хапшење.

"У оперативном смислу, ми знамо ко је извршио ликвидацију Властимира Милошевића, али да не бих вршио утицај нећу да говорим о томе. У полицијском смислу то је чисто, друга ствар је да ли ће бити чисто за тужилаштво и суд", навео је Вучић.

Према његовим речима, у последњих девет месеци нема ниједног мафијашког убиства у Београду.

"Поносан сам што смо криминалној хоботници успели да одсечемо главу. Желим људе да умирим и да препустимо надлежнима да раде свој посао. Ова земља никоме неће дати право да неко некога убије", каже Вучић.

"Шта год да се уради увек сам крив, говорили су да не смемо да ухапсимо Дијану Хркаловић, није се тицало мене, него државних органа. У року од пет минута променили су причу", навео је Вучић.

Упитан за клан Вељка Беливука рекао је да се ради о опасном криминалном клану који је имао своје надређене пре свега из Црне Горе одакле долази тај клан.

"Ми смо пратили трагове и после покушаја убиства у Украјини, па и овде у вези убиства Милошевића. Надлежни све знају. Грађанима би поручио само препустите надлежнима да раде свој посао. Ствари се крећу у добром смеру, а добар смер је да се зна да убице не могу да буду некажњене за своја злодела", нагласио је Вучић. 

Председник је рекао да у Србији некажњено не можете да убијате, и нема недодирљивих, није важна функција и то су две фантастичне поруке за наше грађане.

Како је навео, држава је решена да се обрачуна са организованим криминалом, без обзира на функцију.

Биће још хапшења, нема заштићених

Полиција ради свој посао и у наредним данима и недељама биће још хапшења, поручио је Вучић, додајући да је држава решена да се обрачуна са оргнизованим криминалом и да у тој борби нема заштићених.

"Полиција ради своје, и могу да вам кажем да ће у наредним данима и недељама бити још хапшења у вези са различитим предметима, између осталог и у вези са Беливуком, али и са другима", рекао је Вучић.

На критике политичких противника откуд хапшење Хркаловић после четири године, Вучић одговара да се не може хапсити када некоме падне на памет, већ када постоје докази, те упитао - кога су они (претходна власт) ухапсили икада.

"Знате ли ви данас ко је одговоран за Гавру, Бошка Буху, за све полицијске генерале који су убијани у сред бела дана у Београду не зна се ни дан данас.. Кога су они ухапсили", упитао је Вучић.

Додао је да се суђење за убиство Славка Ћурувије приводи крају, те да верује да ће се успети у расветљавању убиства новинара Милана Пантића у Јагодини. 

Он је поновио да од фебруара није било мафијашког убиства у Србији, да се то догађа у свим градовима, да је такве ствари немогуће искоренити, али ако то сведемо на то три на годишњем нивоу, бићемо најсигурнији у Европи.

Председник је изјавио да је постојала група људи из МУП-а која је недвосмислено радила на прикупљању обавештајних података о њему и његовој породици, да је у све то несумњиво био умешан и инострани фактор, а све с циљем како би га склонили са власти.

Вучић је тако прокоментарисао изјаву начелника Службе за специјалне истражне методе Управе криминалистицке полиције Томислава Радовановића да је убеђен да је у МУП-у постојала паралелна структура "са прецизно одабраним људима" чији је циљ, како је рекао, био да прикупљају податке о председнику Србије и његовој породици.

"Ако је Стефановић крив, ићи ће у затвор" 

Председник Вучић поручио је да ће Небојша Стефановић ако је за нешто крив ићи у затвор, као и да нико неће бити ослобођен од одговорности.

На питање да ли је Стефановић међу онима који су желели да га склоне са власти и зашто је онда још у влади, Вучић је рекао да нема доказе да је Стефановић то радио.

"Пре око годину дана сам му рекао оно што сам имао, то је био тежак разговор, мада више сам ја говорио него он. Завршили смо то и даље о томе нећу да говорим. Ако сам за било шта крив ја - ићи ћу у затвор, ако је он, ићи ће он у затвор и неће нико бити ослобођен одговорности, али ја за то немам никакве доказе за њега", нагласио је Вучић.

Председник је казао да је Стефановић урадио много добрих ствари за странку и 2015. и 2016. и 2017. године, као и за државу и да се и данас одоговроно и озбиљно понаша у Министарству одбране. И то је све што могу да кажем, додао је Вучић.

Такође, каже за Јовањицу да ниједан полицајац нити државни службеник није рекао да су он или Андреј Вучић умешани у то и да је реч о класичној кампањи против њега и његове породице која је вођена хибридном монтажом у којој је учествовао и део страних служби и "корисни идиоти из политике", али нико од надлежних државних органа.

Девизне резерве 14,25, златне 1,8 милијарди евра

Говорећи о економији, Вучић је рекао да нето девизне резерве земље износе 14,25 милијарди евра и да су од 2012. године повећане за 115 одсто.

Златне резерве су удвостручене и са 15,3 тона 2012. године, порасле на 37 тона, а вредност им је утростручена и износи 1,8 млилијарди евра, рекаом је Вучић.

Он је рекао да је то учињено добром економијом и уштедама, правовременом куповином девиза на тржишту, додајући да су за то заслужни и гувернерка Јоргованка Табаковић и министар финасија Синиша Мали.

Вучић је рекао и да пара имамо довољно и да зато резерве не треба да се дирају, али је напоменуо и да се не зна шта ће се дешавати јер цене енергената и сировина вишеструко скачу.

На питање да ли ће наша привреда имати проблема због тога, он је рекао да ће имати, али да се морају наћи рационална решења да јој се помогне. Истакао је да ће грејања и струје код нас бити, а од 15. децембра ћемо моћи да продајемо струју и другима.

Подсећа да грађани имају нереално ниску цену струје, али не очекује да ће бити изненађења и да је важно да издржимо до краја марта. "Не очекујем да струја поскупи, борићу се за то", рекао је Вучић. Он је истакао да од разгвора са Владимиром Путином 25. новембра много очекује, јер о свему одлучује Путин.

Када је у питању раст цене горива, каже да се то и код нас дешава, али да се акцизе не могу смањивати јер држава мора негде да узме новац, и да се нечим мора компензовати најнижа цена струје.

Указује да се иде за тим да струја буде јефтинија, јер је сви користе, а да је зато на нафти нешто више акциза.

На питање о поскупљењу цена неких прозивода као што је уље, истиче да је стопа инфлације и даље испод три одсто, да нема редова на пумпама, а да у продавницама има свега.

Неће боти поскупљења гаса до краја грејне сезоне

Председник каже да грађани неће плаћати вишу цену гаса до краја грејне сезоне 2022. године, али да се брине како ће то бити решено, као и због тога што ће морати да се троше резерве наше земље.

Како је истакао на ТВ Прва, то је један од разлога што је састанак са руским председником Владимиром Путином, за који је дат прелиминарни датум 25. новембар, од суштинског значаја.

Вучић је указао на то да од цене гаса зависи цена хране, свих производа, животни стандард и опстанак целе земље, не дела земље, већ је директно угрожена цела земља.

Говорећи о Косову и Метохији, каже да је он за то да Срби на КиМ изађу на изборе иако зна да их срце вуче да не изађу

Према његовим речима, о томе да ли ће изађи или не, срби са КиМ ће сами одлучити, а држава ће подржати било коју одлуку.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво