Читај ми!

Одржано последње јавно слушање о промени Устава у области правосуђа

У Скупштини Србије одржано је последње јавно слушање о промени Устава у области правосуђа. Док надлежни најављују да би највиши правни акт, уколико добије неопходну већину, могао да буде измењен већ до краја године, део струке тражи још времена за расправу.

Прва фаза измене највишег правног акта приведена је крају. Након једанаест јавних слушања у четири града учесници сумирају утиске - као и у претходних осам година стручна јавност без јединственог става.

Удружење судија и тужилаца износи примедбе на предложену реформу јавног тужилаштва - пре свега због предлога да се укине функција заменика јавног тужиоца и да сви они добију статус јавног тужиоца и шира овлашћења.

"С обзиром на то да се мења концепт хијерархије и поступања, таква промена може тужилаштву које се налази у овом тренутку у озбиљиној борби против организованог криминала да дочека неспремно. Дакле, имате један сасвим други концепт рада, имате много више надлежности, постојећу организацију, немате гаранцију да ће бити довољно средстава да се она унапреди. Ми тражимо да се овај процес обустави док се не разговара озбиљно о томе", наводи Лазар Лазовић из Удружења судија и тужилаца Србије.

Подршку процесу даје Друштво судија.

"Ми сматрамо да је овај Нацрт акта о промени Устава у великој мери унапређен у смислу положаја судија и судства. Предложена су далеко боља решења од полазних амандмана који су били актуелни 2018. године", наводи Нада Ђорђевић из Друштва судија Србије.

На списак примедби струка је, између осталог, забележила и да није било довољно времена да се сви предлози преиспитају. Са детаљима измена, истичу, јавност је упозната тек пре десетак дана.

"Имате прегршт одредби које не заслужују да се нађу у Уставу, већ је то законска и подзаконска материја. Ја мислим да би требало да још једном, два пута или три пута на ове конкретне предлоге или нацрте, спровести јавну расправу, па да се дође до некаквог заједничког решења, под питањем ако нам је уставна промена у области правосуђа уопште потребна", наводи проф. Слободан Орловић, професор уставног права на Правном факултету у Новом Саду.

Јавних расправа неће бити, али због великог броја предлога који су се могли чути претходних дана, скупштински Одбор за уставна питања и законодавство одложио је седницу заказану за данас.

"Оно што нас очекује, јесте, ја се надам у наредној недељи имамо финални текст који ћемо послати на позитивно мишљење Венецијанској комисији. После тога би требало да са њима разговарамо крајем септембра,  и средином октобра они ће имати своје заседање на којем ће изнети своје ставове какав је текст који смо ми њима послали. После тога, требало би да текст више не може да се мења, односно може да се мења само у складу са препорукама Венецијанском комисијом", наводи Јелена Жарић Ковачевић, председница Одбора за уставна питања и законодавство.

О финалној верзији текста прво ће се расправљати у пленуму. После двотрећинске подршке посланика, коначни суд даће грађани на референдуму. Процене су да би на гласање могли већ у новембру.

петак, 29. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво