Читај ми!

Лајчак: Без договора, Београд и Приштина остаће заглављени

Специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак поновио је да не постоји алтернатива дијалогу Београда и Приштине и да би, у супротном, обе стране остале "заглављене" на свом путу у будућност.

Лајчак је најавио да у среду стиже у тродневну посету Приштини, након које одлази у Београд.

"У питању је моја регуларна посета региону у циљу разговора са лидерима о томе како даље напредовати у процесу дијалога", рекао је Лајчак.

Мирослав Лајчак је на конфренцији "Дијалог Београда и Приштине: Повратак на прави пут", који су организовали бриселски Центар за европску политику (ЕПЦ) и САД Мисија при ЕУ, поручио да је коначни резултат дијалога о нормализацији односа "у рукама Београда и Приштине ако су озбиљни по питању свог чланства у ЕУ и бољег живота грађана", а да је ЕУ ту само да помогне у остваривању тог циља.

"Наметнуто решење неће бити одрживо. То неће бити бриселски нити вашингтонски договор, већ договор до кога Београд и Приштина морају да дођу и да га примене и поштују", рекао је Лајчак.

Нагласио је да у процесу дијалога "сви знају шта треба да раде и то детаљно", али и указао да се мора наћи баланс између транспарентности процеса и заштите дијалога, јер се разговара о "врло осетљивим питањима".

Лајчак је на бриселској видео-конференцији посвећеној дијалогу Београда и Приштине поручио да су "Косово и Србија и цео Западни Балкан будући чланови ЕУ", а да се процесу приступања жели допринети и нормализацијом односа Београда и Приштине.

Када је реч о сарадњи са САД, Лајчак напомиње да је све што је постигнуто на Западном Балкану учињено у сарадњи са САД, уз оцену да Брисел са Бајденовом администрацијом има "блиску и најбољу сарадњу".

На питање агенције МИА како гледа на блокаду преговора Северне Македоније са ЕУ, Лајчак је на конференцији у Бриселу рекао да та ситуација има негативне последице на дијалог Београда и Приштине и позвао на брзо решавање спора између Софије и Скопља.

"Разуме се да то има последице на дијалог и те последице су негативне, чињеница да ЕУ није отворила преговоре са Северном Македонијом негативно се одразила на кредибилитет ЕУ у региону, ја сам се са тим лично суочио за време мојих посета и путовања и то се неће поправити док Северна Македонија и Албанија не почну преговоре о чланству", рекао је специјални представник ЕУ за Западни Балкан.

Додао је да Европска унија мора да испуни обећања дата партнерским земљама, које су испуниле своја обећања, као што је то случај са Северном Македонијом.

понедељак, 06. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара