Читај ми!

Шешељ и Костреш опречно о посредовању у међустраначком дијалогу, али сагласни су око једног захтева

Заменик председника СРС-а Александар Шешељ каже за РТС да дијалогом у којем посредују странци Србија признаје да није суверена земља у пуном смислу те речи. С друге стране, генерални секретар ЛСВ-а Бојан Костреш сматра да би било боље да нема посредника и да се није дошло у ситуацију да се разговара о изборним условима, али да је то доказ да су институције у Србији у дубокој кризи. Саговорници су сагласни да парламентарни избори треба да буду раздвојени од председничких и градских избора у Београду.

Александар Шешељ и Бојан Костреш разговарали су у студију РТС-а о изборним условима и међустраначком дијалогу.

Шешељ је рекао да се дијалогом у којем посредују било који странци, без обзира на то што су из Европске уније, признаје да Србија није суверена земља у пуном смислу те речи.

"Пристајемо на туторство из иностранства и дајемо признање да у Србији нема демократије", сматра Шешељ.

Један од најважнијих захтева у међустраначком дијалогу, како је истакао, јесте да парламентарни избори буду раздвојени од председничких и градских избора у Београду, са чиме се Бојан Костреш сагласио.

Напомиње да је, када је реч о СРС-у и ЛСВ-у, кључна ствар не само да се ради о опцијама које се разликују по ставу о посреднику у преговорима, него о странкама које су опозиција и власт.

Шешељ каже да је Лига социјалдемократа Војводине владајућа странка, јер је, како је рекао, члан ЛСВ-а државни секретар у министарству на чијем је челу Гордана Чомић.

"Србија је прва земља у свету која поред ванпарламентарне опозиције има и ванпарламентарну власт. Неко ко није прешао цензус на изборима, али је добио министарство, то је феномен који постоји само у Србији. То је данас министарство на чијем је челу Гордана Чомић", додаје Шешељ.

"За Србију добро да има изборе, какви год они били" 

Бојан Костреш је изјавио да је важно да се постигне договор о изборним условима. "Важно је да се створе услови који ће омогућити да грађани на најбољи могући начин изађу и гласају за кандидате који су њима важни", сматра Костреш.

Чињеница је, указује, да Србија макар формално хоће да уђе у Европску унију и стога је више него логично и пристојно да прихвати услове који владају у систему у којем жели да буде.

"Наравно да би било много боље да немамо посреднике и да нисмо дошли у ситуацију да разговарамо о изборним условима, али чињеница да се разговара о томе је показатељ и доказ да су демократске институције у Србији у дубокој кризи и да постоји велико неповерење између различитих политичких опција", напомиње Костреш.

Генерални секретар ЛСВ-а је објаснио да се власт може мењати на демократским изборима или на улици и да је за Србију добро да има изборе, "какви год они били".

Коментаришући Шешељеву тврдњу да је Лига социјалдемократа Војводине владајућа странка, рекао је да ЛСВ није власт и да је то стари трик да се убаци нешто што није тема.

Лига социјалдемократа Војводине сматра, навео је Костреш, да проблеми грађана треба да се решавају кроз комуникацију са државом.  

четвртак, 28. март 2024.
20° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво