Притисци да се призна Косово

Преговори са представницима УН и УНМИК-а о примени споразума у шест тачака на Косову и Метохији почеће сутра, потврдио шеф српске дипломатије Вук Јеремић. Велики притисци да још 30 земаља призна Косово на годишњицу једнострано проглашене независности. Србија ће наставити да инсистира на спровођењу одлуке Савета безбедности.

Око 30 земаља је под великим притиском да признају независност Косова, изјавио је агенцији Фонет у Лондону министар спољних послова Србије Вук Јеремић, уочи одласка у Њујорк, где ће сутра разговарати са генералним секретаром Уједињених нација Бан Ки Муном, и нагласио да Србија чини све што је у њеној моћи да не дође до тога.

"Овога тренутка", прецизирао је Јеремић, "огромни су притисци на око 30 земаља, које нису признале независност Косова и Метохије као државе, да на дан годишњице једностраног проглашења то и учине".

"Чинимо огромне напоре да то спречимо", рекао је Јеремић и најавио да ће то у Њујорку бити једна од главних тема разговора делегације Србије са представницима тих земаља.

Јеремић је нагласио да Београд наставља дипломатске напоре да заустави број признања нелегално проглашене независности Косова, али је велика офанзива оних који подржавају косовску независност.

Шеф дипломатије је рекао да притисци долазе из најутицајнијих земаља које подржавају косовску независност и напоменуо да је, у интересу одбране Србије, боље не говорити о томе које су земље под притиском.

"То су земље са свих континената", истакао је Јеремић и најавио да ће делегација Србије сутра у Њујорку са генералним секретаром УН Бан Ки Муном разговарати о имплементацији његовог плана о шест тачака, који је потврђен у Савету безбедности.

Разговори о шест тачака 

Пре неколико недеља постојале су спекулације да ли ће уопште бити преговора са представницима УН и УНМИК-а о примени споразума у шест тачака на Косову и Метохији, а албанска страна још говори да до разговора неће доћи.

Јеремић је, у интервјуу данашњој "Политици", рекао да "постоји велики отпор на терену".

"Борба за очување уставног поретка не сме да дође у колизију са остваривањем других спољнополитичких приоритета - побољшањем регионалне сарадње и убрзањем европских интеграција", сматра Јеремић.

"Нису лака времена, али верујем да ћемо, ако останемо истрајни и принципијелни, уз подршку и разумевање, можда и опозиције, ипак, стићи заједнички до циља", оценио је Јеремић.

Шеф српске дипломатије истакао је да је најважније то што смо пребацили питање решавања статуса Косова и Метохије са политичког на правни терен.

Јеремић је нагласио да је Ахтисаријев план формално стављен ад акта одлуком Савета безбедности Уједињених нација да се подржи план генералног секретара УН.

За разлику од плана Ахтисарија који никад није добио подршку СБ, план генералног секретара УН, који је у колизији са Ахтисаријевим планом, ту подршку је добио, истакао је Јеремић.

Министар иностраних послова Србије очекује да ће одлука Међународног суда правде бити у складу са међународним правом, а оно, убеђен је Јеремић, диктира да је једнострано проглашена независност Косова представљала кршење међународног права.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво