Читај ми!

Селаковић: Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном

Министар спољних послова Никола Селаковић састао се у Бакуу са министрима Владе Азербејџанa.

На конференцији за медије, Никола Селаковић је изјавио да је разговор са министром спољних послова Џејхуном Бајрамовим био веома успешан и да је потврђена обострана жеља за интензивирање сарадње на билатералном и мултилатералном плану.

Истакао је да значајан допринос стратешкој билатералној сарадњи дају и одлични пријатељски односи два председника, Вучића и Алијева.

Министар је поручио да Србија придаје посебан значај стратешком партнерству са Азербејџаном и изразио уверење да ће у наредном периоду доћи до интензивирања дијалога на највишем и високом нивоу.

Овом приликом, Селаковић је упутио позив министру Бајрамову да дође у узвратну, званичну, посету Србију, саопштило је Министарство спољних послова.

Такође, шеф српске дипломатије рекао је да је са азербејџанским колегом разговарао и о одржавању билатералних политичких консултација два министарства, поготово у области конзуларних послова.

Министар Селаковић је посебно нагласио да су обе земље опредељене за поштовање принципа међународног права, као и да пружају међусобну подршку очувању територијалног интегритета и суверенитета. Селаковић је захвалио на потврђеном принципијелном и јасном ставу Азербејџана када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, као и на разумевању и подршци у међународним организацијама.

Селаковић је поручио да је на састанку разговарано и о економској сарадњи, да је констатовано да је она добра и да има тенденцију раста, али да се са министром Бајрамовим сагласио да економски односи и трговинска размена могу бити много бољи.

Указао је да су у Србији ангажоване одређене азербејџанске компаније, попут компаније "Азвирт", које раде на бројним инфраструктурним пројектима у нашој земљи.

Такође, Селаковић је рекао да је са азербејџанским колегом разговарао о визној либерализацији и успостављању директних летова између Београда и Бакуа.

На конференцији за медије, Селаковић је говорио и о заједничком обележавању 60-годишњице Прве конференције Покрета несврстаних земаља у Београду и скупу који ће тим поводом бити организован 11. и 12. октобра у Београду.

Посебно је истакао задовољство што ће уочи отварања скупа Покрета несврстаних бити реализована билатерална посета председника Алијева и поручио да је то историјска посета од велике важности за нашу земљу, као и за будућу сарадњу.

Селаковић и Гулијев о сарадњи у одбрамбеној индустрији

Селаковић je са министром одбрамбене индустрије Азербејџана Мадатом Гулијевим разговарао о могућностима продубљивања сарадње у овој области.

У саопштењу министарства наводи се да је Селаковић изразио задовољство одличним билатералним односима између Србије и Азербејџана.

Посебно се захвалио Азербејџану на принципијелној позицији када је у питању непризнавање једнострано проглашене независности тзв. Косова, и подршци коју пружају нашој земљи у очувању територијалног интегритета и суверенитета, додаје се у саопштењу.

Шеф српске дипломатије потврдио је позицију Србије по питању поштовања међународног права и територијалног интегритета и суверенитета Азербејџана.

Истакао је да је, на основама стратешког партнерства и пријатељства две државе и одличних односа председника двеју земаља, неопходно ојачати сарадњу на свим пољима, каже се у саопштењу.

Поручио је да постоји јасно опредељење две стране да се ради на јачању војнотехничке и војноекономске сарадње, као и да се постојећа сарадња са релевантним институцијама и компанијама из ове области настави и додатно интензивира. 

"Интензивирати економску сарадњу Србије и Азербејџана"

Билатерални односи између Србије и Азербејџана су веома добри, рекао је Селаковић на састанку са министром економије Азербејџана Микаилом Џабаровим.

Разговарали су о унапређењу економске сарадње и сагласили се да постоје потенцијали за њено јачање у бројним областима. 

Селаковић је истакао да у робној размени са Азербејџаном, Србија бележи суфицит, изразивши уверење да ће ниво размене наставити да расте.

Оценио је да је потребно радити на јачању контаката привредника две земље.

Сматра да би визна либерализација и директна авио-линија Београд-Баку у многоме подстакли јачање економске сарадње, каже се у саопштењу.

Позвао је азербејџанске привреднике да инвестирају у српску привреду и поручио да досадашња искуства са страним инвеститорима показују да је Србије поуздан и добар партнер, додаје се у саопштењу.

Истакао је да Србија изузетан значај придаје раду Међувладине комисије за трговину и економску сарадњу.

Никола Селаковић је изразио задовољство што ће сутра бити одржано њено шесто заседање, потом и пословни форум на којем ће учествовати српски и азербејџански привредници, закључује се у саопштењу.

петак, 29. март 2024.
22° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво