Читај ми!

Лутовац и Шапић за РТС о изборним условима и међустраначком дијалогу

Сутра се наставља међустраначки дијалог уз посредовање чланова Европског парламента. О државној политици, међустраначком дијалогу и изборним условима у Јутарњем програму РТС-а говорили су председник Демократске странке Зоран Лутовац и потпредседник Српске напредне странке Александар Шапић.

Председник Демократске странке Зоран Лутовац је рекао да од сутрашњег разговора власти и опозиције са европским парламентарцима очекује да се "ствари најзад помере у правом правцу".

"Кључно питање је зашто ми преговарамо, због чега смо ту. Због тога што немамо слободне и поштене изборе, јер да их имамо не би имали о чему да разговарамо. Друго питање је зашто нема услова за слободне и поштене изборе. Нема их зато што грађани нису информисани, нема их зато што су под притиском, нема их зато што изборни процес није демократски, зато што постоје многе нерегуларне ствари у том процесу", казао је Лутовац.

Додао је да је тема разговора како да се омогући да грађани слободно и без притисака изађу на изборе и да гласају.

"Требало би омогућити, као што је у другим уређеним демократским државама, да се чује глас, не само опозиције, него да се чује глас свих који имају нешто да замере овој власти и критичку мисао", навео је Лутовац и истакао да је "много афера отворено о којима се не говори на јавном сервису".

Истакао је да би све време сви грађани требало да имају доступност свим важним информацијама у Србији.

Потпредседник Српске напредне странке Александар Шапић је рекао да су предлози опозиције о изборним условима "општа места" и позвао их да предложе конкретне ствари и да би он прихватио конкретне које би опозиција ставила на сто.

Лутовац је одговорио да постоје врло конкретне ствари, у виду притисака за посао и потребе за обезбеђивањем сигурних гласова, што је, како је навео, документовано током локалних избора у Лучанима 2018. године, као и да би бојкот избора био убедљивији да људи нису имали страх од неизласка на гласање.

Шапић је истакао да је притисака било увек, као и да не постоји ниједан други начин да се неко натера на гласање осим да изађе на изборе.

Лутовац: Вучић води своју политику 

Зоран Лутовац је навео, коментаришући изјаву Владимира Билчика да очекује да се проевропске партије обавежу да ће изаћи на изборе, да од њега очекује да се понаша у складу са институцијом коју представља.

"Институција коју он представља каже да овде нема слободних и поштених избора, да нема слободе медија и он као заступник своје институције, када се избори за то што његове институције захтевају од Србије, онда ће сви изаћи на изборе", казао је Лутовац.

Говорећи о државној политици, Лутовац је навео да Александар Вучић не води државну политику, већ да води своју политику која нема везе са државом и која нема везе са процедурама.

"Та политика која није утврђена у парламенту, ни са ким се није консултовао и онда жели накнадно да придобије неки легитимитет за све што је претходно време радио потпуно без икаквог мандата", казао је Лутовац и додао да је Вучић тврдио да води одређену политику и да је за компромис, али да не каже шта је компромис.

Нагласио је да ће се, ако се не стекну избори за слободне и поштене изборе, стећи услови за грађанску непослушност и побуну.

Шапић: Време да Србија заузме јединствену политику

Одговарајући на питање о томе због чега СНС разговара са другим партијама, када има парламенарну већину, Шапић је навео да је логично и природно да се чује мишљење оних који се не слажу по питању многих ствари.

"Ја мислим да је дошло време да Србија заузме јединствену политику што се тиче неких виталних и кључних националних интереса и да ту не би смеле унутарстраначка политика, тј. различитости наше по питању неких других ствари да стану по питању доношења круцијалних националних одлука", истакао је Шапић.

Потпредседник СНС-а се позвао на изреку "рђавој ствари свашта смета" и додао да опозицији ништа не одговара – ни Европска унија, ни власт, као и да би требало да се договоре шта да понуде грађанима који не подржавају актуелну власт и да је добро да постоји опозиција која ће да понуди алтернативу, док они имају само општа места.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво